krucifix

Na okraji obce několik metrů před čelním úsekem ohradní zdi hřbitova u vzrostlého buku umístěn pozdně barokní kříž. Památka sestává ze pravděpodobně sypaného základu s obložením z kamenných obrub spojem kovových skob v cementovém lůžku celkově o dvou stupních. Vlastní sokl je členěn krychlovou podnoží na čelní straně s aliančním znakem vlastníků panství po stranách s letopočtem děleným po dvojčíslí po stranách, dávající 1744. Profilací v horní části přechází do části dříku s plošným mělkým reliéfem celofigurální Bolestné Panny Marie ve výrazném kontrapostu patrné esovité linie prohnutí těla s výrazným příklonem hlavy k levému rameni. Hlava dlouhých vlasů je zdůrazněna paprskovou svatozáří. Pole, v níž je reliéf umístěn, je mírně vpadlé a plošně pekované. Ve vrcholu je původní sokl zkrácen a sekundárně doplněn v nasazené patici s ukotveným litinovým tělesem kříže s plošnou penetrovanou profilací ve spodní části s poloprofilovou ženskou figurou se symboly číše a patrně kříže (Církev). Dekor kříže výrazně neogotický, ve spodní partii v podobě architektury z lomeného oblouku s kružbou a postranními fiálami, nese prvky empírové výzdoby s nápisovým kruhovým štítkem s bordurou v podobě vavřínového věnce se stuhou. Horní ramena vlastního kříže jsou plošně členěna na poněkud zkomolené tvarové formy spojující prvky gotické a barokní, což je patrné zejména na zakončeních ramen. Vlastní tělo Krista je mírně prověšené výrazně frontální svislé linie bez náklonu hlavy. V proporcích mírně nevyvážené překvapuje hladkostí modelace a objemností partie bederní roušky.