socha sv. Jana Nepomuckého

Socha sv. Jana Nepomuckého je umístěna přibližně na horním okraji návsi v Uhřicích. Výškově odstupňovaný sokl je centrálně posazen na zděnou podestu ze smíšeného zdiva na koruně s loženou čtveřicí kamenných profilovaných obrub, spojených armaturami kovových spon. Vlastní sokl je členěn přízemní paticí, profilací přecházející ve středovou hranolovou část čtvercového průřezu a zakončen vyloženou profilovanou korunní římsou. Čelní plocha soklu je opatřena sekaným lineárním rámem s konvexně do středu pole vypnutými rohy, v jejichž cviklech jsou umístěny sekané v linii modře polychromované číslice celkově dávající letopočet 1774. V ploše středního pole je pak sekaný dnes obtížně čitelný nápis. Zadní strana soklu nenese žádný textový nápis. Socha světce je umístěna na podnož v podobě pravděpodobně symbolizující úsek mostního oblouku, jak dosvědčuje plošné pokrytí imitací struktury kvádříkového zdiva se spárováním. Na čelní straně je podnož doplněna po pravé straně postavou andílka s gestem přísahy mlčenlivosti, jak přikládá ukazováček k ústúm s pohledem směřovaným k divákovi a v natažené levici drží klíč. Mostní oblouk vytváří mělkou segmentově zaklenutou niku, která byla pravděpodobně opatřena prosklenými kovanými dvířky, po nichž zůstalo na levé straně od niky upevněné kovové očko. Podnož je součástí sochy. Sv. Jan je pojednán v pokleku mírně diagonálního natočení směřování těla v klasickém ikonografickém pojetí trojdílného kanovnického oděvu s kolárkem, jako evangelického kněze. Hlava delších kadeřavých vlasů a plnovousu je írně nakloněna k pravému rameni. V pravici přidržuje krucifix, částečně zabalen v záhybu roucha. Levice volně spadající podél těla přidržuje biret. Povrch vykazuje stopy celoplošné polychromie šedomodrého odstínu. rozměry: sokl cca 0,45 . 0,45m, výška cca 3 - 3,2m materiál: kámen - pískovec, smíšené zdivo