měšťanský dům

Stavba se sedlovou střechou souběžně s ulicí, obdélného půdorysu na hloubkové parcele. Přízemí a tři nadzemní podlaží. Stavba s historizující fasádou kolem roku 1900. V přízemí podloubí se třemi segmenty oblouků na čtyřech hranatých pískovcových sloupech s profilovanými hlavicemi a patkami. Pod hlavicí sloupů s profilem, zdola - páskem, oblounem, deskou a končící páskem je prstenec. Podloubí je asi 45 cm na kamenné podezdívce se dvěma schody a v prvním čelně pravém segmentu má dlažba podloubí pískovcové desky. Podloubí je rovné, dělené pasem na dvě pole, strop traverzový, podhled vytvořen zrcadlem. Segmenty podloubí jsou s profilovanými oblouky a na vrcholech s klenáky s profilovanou volutou s listy nahoře dovnitř a dole ven točenými. Profilovaná pásová římsa nad podloubím má nad sloupy po dvou konzolách profilovaných a dole zatočených. Nad římsou, která je oplechovaná, jsou ve třech podlažích tři osy oken. V prvním poschodí okna ve dvojicích, sdružená, každé okno dvoukřídlé, dvoutabulové s profilovanými dřevěnými rámy. Šambrány kolem oken profilované, nahoře s ušima a kapkami. Frontony v prvním poschodí trojúhelné na profilovaných konzolových římsách. Parapety profilované, pod římsami po stranách, vpadlé vždy dva obdélníky s dekorem listů a ženských hlav ve štuku. Ve střední ose dvě vpadlé pole a každé má pět hranatých profilovaných a dekorem zdobených kuželek. Po stranách střední osy okna je dvojice hranatých pilastrů ploše a podélně armovaných ve štuku.Na výši druhého poschodí na pilastrech je dekor zavěšených květin. Okno střední osy druhého poschodí má segment, okno čtyřtabulové, čtyřkřídlé. Nad segmentem jsou profilované lizeny, pás perlovce a nahoře v ploše po stranách dva putti držící výhonky květiny. Pod okny druhého poschodí profilovaná římsa se třemi konzolami, šambrána po stranách oken stejná jako v prvním poschodí a nad postranními okny druhého poschodí výrazná nadokenní profilovaná římsa na třech konzolách. Okna třetího poschodí s profilovanými parapetními římsami a jednoduchými šambránami., v rozích nahoře s triglify. Výrazná korunní římsa s historizujícími profily. V průčelí všech nadzemních podlaží tři osy oken na šířku, každé okno šestitabulové, šestidílné. Pod okny třetího poschodí pásová římsa. V podloubí tři osy. Dvě osy výkladců, dřevěných, historizujících, stejného stáří jako fasáda. Bohatě profilované výkladce ve dvou osách zleva, mají na hladkých polosloupcích po stranách řezbářské detaily. Nahoře pseudojónské hlavice v dolní části řemeslně kvalitní řezbářské detaily. Nad hlavicemi polosloupů trojúhelné frontony. U paty polosloupů je řezbářský dekor listů a květin s okřídlenými andílky. Dvojice kazetových polí pod výkladci má dvojici hlav lvů. Dřevěný profilovaný portál vstupu v čelně pravé ose podloubí, má po stranách dřevěné kanelované sloupy. Vstupní dveře zapuštěny a stěny kolem zapuštění kryty dřevem dekorativně skládaným, dveře dvoukřídlé, dřevěné, široké a kazetové výplně prosklené. Každé křídlo šest tabulí skla. Nade dveřmi osvětlovací okno s osmi tabulemi dekorativně rámováno. Předsíň vstupu do chodby opět obložená dřevem, podobné dveře jako vstupní jsou "lítací" a každé křídlo má dřevěné profilované držadlo. Barva fasády slonová kost. Z čelně levé strany domu je ulička U Brány. V uličce U Brány v přízemí velké prosklené okno s vitráží, v 1. patře čtyři osy čtyřdílných čtyřtabulkových oken. Úroveň 2. patra mírně ustupuje, čtyři osy stejných oken a jedno okno novější, trojdílné, třítabulové. Ve 3. patře čtyři osy novějších třídílných třítabulových oken, mezi 2. a 3. patrem jednoduchá profilovaná římsička, bohatě profilovaná korunní římsa - stejná jako na průčelní fasádě. Střední trakt nižší, pouze do úrovně 2. patra, v přízemí velká prosklená stěna v kovovém rámu, v patře tři osy čtyřdílných čtyřtabulových oken. Dále je fasáda přízemí členěna rustikami, v přízemí dvě osy slepých oken s prostými hranolovými klenáky, dvoje vstupní dveře, dřevěné v kovovém rámu. Mezi přízemím a 1. patrem mohutná profilovaná římsa. V 1. a 2. patře fasáda hladká, tři osy oken s profilovanými šambránami a podokenními římsami, v 1. patře s klenáky. Zadní trakt do ulice Na struze přízemí, dvě nadzemní podlaží a půlpatrová půdní nástavba. Přízemí i patra tříosá. V přízemí trojdílná třítabulová okna, nová. Fasáda přízemí členěna rustikami, nad postranními osami oken klenák nahoře ukončený volutou směrem dovnitř na čele s listy. Mezi přízemím a 1. patrem bohatě profilovaná mezipatrová římsa. V 1. patře 3 osy zdvojených čtyřdílných šestitabulových oken, průběžná podokenní římsa nesena pilířky s patkou a hlavicí, vystupujícími z fasády, pod každým oknem dva. Na pilířcích po stranách oken vystupují polosloupy s korintskou hlavicí, dole s hranolovou patkou. Ve spodní části polosloupů dva prstence, mezi nimi bohatě zdobená kartuš. Suprafenestra tvoří kladí nesené polosloupy a frontony tvořící tympanon. V postranních osách frontony trojúhelné, při okraji s rovnými úseky, ve střední ose hranolově zvednutý, při okraji rovněž s hranolovými úseky. Architráv v postranních osách s vystupujícími klenáky, ve střední ose bohatě zdobená kartuše. Mezi 1. a 2. patrem průběžná profilovaná římsa. Okna ve 2. patře stejná jako v 1., kolem oken profilované šambrány s ušima, nadokenní římsa s volutovým klenákem, nesená postranními pilířky. Mezi pilířky a konzolkami suprafenestra s rostlinnými výhonky. Bohatě profilovaná mezipatrová římsa. V půdní nástavbě tři jednodílná jednotabulová okna, nová, profilované šambrány. Přesah střechy podbitý. Fasáda odstín slonová kost, římsy, profily a štukové prvky bílé.