krucifix

Pískovcový centrální kříž v novogotických formách v místech okraje původního hřbitova a jeho rozšíření jižním směrem. Skulptura stojí na základovém stupni a kvádrovém soklu s okosenou horní hranou. Vlastní podstavec kříže má dvě části – mohutný soklový kvádr s profilací na přechodu do vlastního těla (zdola zkosení, obloun přecházející ve vyžlabením a koncové okosení. Na čelní stěně kvádru je v rámečku s oble prolomenými rohy vtesaný nápis: VATER!/ In deine Hände empfehlich/ meinen Geist.// („Otče, do tvých rukou odevzdávám svou duši“). Po stranách prvního řádku jemně tesané střapce (zvonečkové kvítky?). Tělo na soklíku se zkosením vrcholové partie. Střední část s nikou s reliéfem Panny Marie Bolestné na nízké konzolce (ženská figura se sepjatýma rukama, oděná do šatů, pláště, na hlavě roušku). Nad nikou slepá kružba s dvojicí jeptišek pod lomenými oblouky a kružbou s kvadrilobem, v jehož středu se nachází květ. Na bocích niky dva úzké výplňové panely s kružbovým vrcholem. Po stranách dva nakoso postavené subtilní pilířky s fiálami nad římsou v patě kružbového oblouku. Na obvodu lomeného oblouku nad kružbou jsou umístěny kraby. Na zadní straně těla vtesaný nápis humanistickou minuskulí a kapitálou: Dies Kreutz errichtet/ PETRONILLA/ Witwe nach/ FRANZ SOMER./ verehlichte an/ PIUS CHRISTEN/ aus Oberdorf/ 1860.// ((Petronillla, vdova po Franzi Somerovi, provdaná za Pia Christena z Horní Rokytnice, 1860). Za vrcholem kružby je na projmutém pylonku umístěna římsa, kvádr s květem ve vpadlé ploše čelní strany a na něm kříž s korpusem Krista. Na horní části svislého břevna lis s vtesaným nápisem kapitálou JN/RJ//.