škola - Střední lesnická škola

Soliterní budova lesnické školy je vystavěna na půdorysu průniku dvou obdélníků (písm. L), s nárožím k SZ straně (směrem do městského parku). Zděná podsklepená stavba se zvýšeným přízemím a 2. NP. Výstavné, reprezentativní průčelí je orientováno se vstupem od SZ strany, boční křídla orientována k JZ a SV straně, nádvoří k JV straně s provozním zázemím objektu a novodobými přístavbami (architektonicky nevýrazné). Průčelí stavby o třech traktech, celkem o devíti okenních osách, přísně osově souměrných, uprostřed s mírně předstupujícím a zvýšeným rizalitem zakončeným valbovou segmentovou střechou, nad postranními trakty střecha zvalbená (krytinou plech v pásech). Nároží objektu s barevně zvýrazněnou bosáží, která přechází ve vodorovných pásech do plochy zvýšeného přízemí. Nízká podezdívka vyrovnává svažitost terénu k SV straně je ukončena římsou trnože, v ní uplatněna obdélná okna sklepa. Prostřední trakt (rizalit) s osově souměrným vstupem a dvěma předsazenými kamennými stupni, dveře zapuštěné v segmentovém ostění s vrchním nadsvětlíkem děleným svislou příčlí na dvě poloviny, dvoukřídlé dveře dřevěné, zdobené kazetami. Po stranách vstupu obdélná okna, 1. a 2. NP se třemi okenními osami osově souměrnými. Zvýšené přízemí, 1. a 2. NP odděleno pásovými, profilovanými římsami, nárožní pilastry rizalitu a pilastry mezi okny přecházejí ze zvýšeného přízemí do 1. a 2. NP. OKna průčelí identická, obdélná, dělena do kříže, v dřevěných rámech s křídly. Pod okny rizalitu 1. a 2. NP zapuštěná zdobná balustráda o pěti rotačních kuželkách. Zdobnost fasády průčelí a bočních křídel je zvýrazněna především štukovými šambránami okolo oken - zvýšené přízemí s nadokenními trojicemi klenáků, 1. NP návojovými přímými římsami vynesenými na konzolách a profilovanými šambránami okolo oken, 2. NP s jednoduchými prostými šambránami a segmentovými nadokenními římsami, v ploše zdobené bohatými rostlinnými motivy a ve vrcholu s klenáky. Pod okny obdélné parapetní výplně. Přesahující, korunová, hlavní římsa s profilací je zdobená zubořezem, obíhá obvod stavby. Boční křídlo (směrem k SV straně) o čtyřech okenních osách, identická okna jako na průčelí stavby včetně zdobných detailů šambrán. Směrem do parku ( k JZ straně) dvě spojená křídla stavby o nestejné výšce korunové římsy (zadní trakt nižší), přední křídlo o 9 okenních osách osově souměrných u zvýšeného přízemí, 1. a 2. NP (ve směru od SZ nároží třetí okenní osa v ose zaslepena), zadní křídlo o čtyřech okenních osách osově souměrných u zvýš. přízemí , 1. a 2 . NP. Okenní šambrány, římsové dělení jsou identické jako v průčelí stavby.