městský dům

Dvoupatrový městský dům na hloubkové parcele obdélného půdorysu, s půdní nástavbou. Sedlová střecha pokrytá asfaltovými pásy. V přízemí hlavního průčelí se do náměstí otvírají tři oblouky loubí, pravý a středový půlkruhové, levý stlačený segment-širší. Oblouky loubí nesou mohutné omítnuté pilíře s kvádrovými patkami a přesazenými lehce profilovanými hlavicemi. Oblouky mají archivolty profilované čtyřikrát odstupňovaným páskem, jinak je fasáda přízemí hlavního průčelí hladká. Ve cviklu mezi oblouky loubí je zasazena mosazná pamětní deska pateru Samuelu Fritzovi (1654-1723) se zasazeným kamenem z peruánské osady. Deska s českým a španělským nápisem . Přízemí odděluje od patra oblounová římsa zároveň tvořící průběžnou podokenní římsu oken 1. patra. Obě patra pětiosá, okna třídílná třítabulková, mírně zapuštěná, s hladkými šambránami při vnějším okraji s oblounem a páskem. Šambrány jsou průběžné po výšce obou pater. Okna ve 2. patře mají oblounové parapety s jemným profilem, okna 1. patra mají stejně profilované nadpražní římsy. Mezi okny 1. a 2. patra výrazné štukové rozety v podobě osmilaločné růžice. Půdní nástavbu odděluje výrazná konzolová římsa - konzoly tvoří výrazný zubořez. V půdní nástavbě pět malých čtvercových okének ve vystouplých obdélných zrcadlech s pásovou rustikou, s parapetními deskami a nadpražními římsami. Půdní nástavbu završuje sedlově zastřešená atika. V přední části bočního průčelí se do jihoslovanské ulice otvírá půlkruhový oblouk loubí bez archivolty, za ním je pět velkých prosklených výkladců, mezi nimi obdélné okno. Obě patra bočního průčelí sedmiosá, první osa od náměstí stejná jako na náměstí. Další dvě osy tvoří šestidílná šestitabulková špaletová okna, dále dvě šestidílná dvanáctitabulková okna, čtyřdílné čtyřtabulkové okno a , nad ním čtyřdílné čtyřtabulkové okno. Všechna okna špaletová se zapuštěnými šambránami se zaobleným nárožím. Pod okny 1. patra průběžná desková římsa, u oken ve 2. patře parapetní desky ve spodní části s jemným profilem. Okna obou pater jsou situována v zapuštěných lizénových rámech průběžných po výšce obou pater. Půdní nástavbu odděluje profilovaná římsa, nad ní deset malých čtvercových okének s hladkými šambránami. Mohutná profilovaná korunní římsa. Ve dvoře je fasáda průčelí hladká, k domu zde přiléhají novější přístavky sahající až do výše spodní úrovně 2. patra. Vedle přístavku tři osy čtyřdílných osmitabulkových oken, ve 2. patře okna čtyřdílná čtyřtabulková, všechna s lehce profilovanými parapetními deskami. Fasáda celého domu světle zelená, přízemí tmavší odstín, architektonické prvky bílé, rozety tmavší odstín zelené. Podloubí je zaklenuto valeně s trojbokými styčnými výsečemi, předěleno jední pasem. Ve střední části loubí dvoukřídlé rámové dveře se čtyřmi kazetami - 3 prosklené. Dveřím je předsazen protál se šikmými špaletami, u dveří s oblounem a polosloupkem s náznakem perlovce, v Nadpraží výrazná štuková moucha. V pravé části podloubí nové dřevěné dveře (vstup do knihovny), v levé části výrazný prosklený dřevěný výkladec se zapuštěným vstupem do obchodu zaklenutého stlačenou valenou klenbou s trojbokými výsečemi, ostatní prostory přízemí jsou plochostropé. Hlavní vstup do domu ve střední části, odkud stoupá schodiště do polopatra, strop s fabionem se štukovým dekorem vejcovce a perlovce. Z polopatra vede kamenné tříramenné schodiště do pater s teracovýmipodestami, zábradlí zdobeno pruty a elipsami, osvětluje jej střešní světlík. Z polopatra vede rovněž sestup k plochostropé chodbě vedoucí středem domu do dvora. 1. patro je provozně spojeno s 1. patrem sousedního domu čp. 129 (knihovna). Sklepy domu mají složitou dispozici. Souběžně s průčelím dvě valeně klenuté místnosti, další valeně klenutý sklep leží při Jihoslovanské ulici, na něj navazuje další menší spojený na severu s malým valeně klenutým sklípkem. Pod zadní částí místnost zaklenutá segmenty do traverz, spojená s ostatními valeně klenutou chodbou.