měšťanský dům

Dvoupatrový městský dům na hloubkové parcele obdélného půdorysu, s půdní nástavbou, sedlová střecha pokrytá bonnským šindelem. Vnitřní dispozice třídílná, středem přízemí vede valeně zaklenutá chodba nad vstupem do sklepa prolomená trojbokou výsečí, za schodištěm do patra situovaném vlevo ve středu dispozice se zalamuje a pokračuje dále do dvora - v této části je zaklenuta plackami do pasů. Chodba je předělena příčkou. Pravá průčelní místnost je zaklenutá plackami s pasy, střední místnost pravé části dispozice zaklenutá valeně, pravá zadní místnost plochostropá. Levá průčelní místnost je zaklenuta valeně s trojbokými výsečemi, levá zadní místnost za schodištěm plochostropá. Schody do patra kamenné dvouramenné, podesta s cementovou dlažbou, osvětluje jej střešní světlík. Chodba v patře je zaklenutá plackami, některé prostory stlačenou valenou klenbou s pětibokými výsečemi. Prostory 2. patra včetně podesty jsou plochostropé, u vstupu na půdu dvoukřídlé železné dveře. U vstupu na schodiště do sklepa kamenné hranolové ostění z červeného pískovce. Sklepy jsou rozloženy pod pravou částí domu. Sklepní prostora umístěná kolmo pod hlavním průčelím je zaklenuta valeně s částečnou úpravou, ostění u vstupu do této prostory zhotovené z červeného pískovce s lomeným obloukem. Druhá sklepní místnost pod zadní částí domu je zaklenuta kamennou valenou klenbou, mezi nimi vede nově omítnutá spojovací chodba zaklenutá stlačenou valenou klenbou. Pod dvorním traktem se nachází další sklep - nepřístupný - zatopený bahnem. V exteriéru se v přízemí do náměstí otevírají tři půlkruhové oblouky loubí s profilovanými archivoltami. Ve cviklech středového oblouku jsou vysazeny kanelované krakorce nesoucí balkon v 1. patře. Oblouky loubí nesou masivní hranolové pilíře s vhloubenými obdélnými zrcadly s profilovaným orámováním, pilíře mají přesazené patky s vrchním profilem obrácené simy s páskem a deskové hlavice. Obě patra šestiosá, okna čtyřdílná čtyřtabulková, dělená poutcem, špaletová, zapuštěná. Okna po dvou blíže k sobě. Ve střední části hlavního průčelí po celé výšce domu vystupuje rizalit završený štítovým nástavcem. V 1. patře vystupuje z rizalitu balkon nesený krakorci v přízemí. Pod okny v 1. patře průběžná parapetní římsa se zubořezem, přerušuje jí rizalit. Okna v karjních osách mají šambrány profilované pásky a fabionem, nad nimi přímý sdružený fronton dosedající na šambránu. Okna v krajních osách 2. patramají šambránu stejného profilu, bez frontonu, pod okny úzká obdélná zrcadla s výrazným orámováním. Okna v rizalitu (střední dvě osy) bez šambrán a parapetů, čelně pravé okno 1. patra nahrazeno vstupem na balkon - prosklené dřevěné dveře s dvoutabulkovým proskleným nadsvětlíkem. V půdní nástavbě šest malých obdélných okének s hladkými šambránami - v rizalitu bez šambrán. Mimo říms a šambrán je fasáda hlavního průčelí hladká, desková korunní římsa s jemným profilem, rizalit je po celé výšce členěn subtilními římsičkami. Štítový nástavec rizalitu při krajích s rovným okřídlým, ve středu trojúhleně završený, orámovaný římsou. V ploše štítového nástavce štukový reliéf vázy se stočenými hady. zábradlí balkonu tvoří dekorativně sestavené pruty tvořící pravidelné geometrické obrazce. Barva fasády světle žlutá, architektonické prvky bílé, rizalit hnědý. Podloubí je zaklenuto třemi polemi mělkých placek oddělenými pasy. V levé části podloubí se nachází dřevěný prosklený výkladec se vstupem do obchodu, v pravé části dřevěný prosklený výkladec se zaobleným nárožím. Ve středním poli podloubí je hluboko zapuštěný vstup do domu s oknem, okno i dveře vedle sebebs půlkruhovým nadpražím, původní, prosklené, mnohotabulkové. Zapuštěný vstupní prostor je valeně zaklenutý. V přízemí zadního průčelí dvoukřídlé secesní dveře s půlkruhovým nadsvětlíkem, dveře kazetové z 1/2 prosklené. Patra zadního průčelí tříosá, vpravo po celé jejich výšce bedněný arkýř. Okna v 1. patře různá, ve 2. patře čtyřdílná čtyřtabulková mírně zapuštěná, špaletová, všechna s profilovanými šambránami. Fabionová korunní římsa, v půdní nástavbě malá obdélná okénka. Zadní průčelí hrubě omítnuto, barva fasády světle hnědá, šambrány bílé. Zadní stavení ve dvoře novější.