kostel sv. Jakuba Většího

Kostel stojí v jihozápadní části hřbitova v pohledově účinné poloze vůči komunikaci od Jetřichova k obci Ruprechtice. Kostel orientovaný východ-západ. Budova druhá je postavena z hrubě opracovaných kvádříků, kladených ve vrstvách, proložených vždy mezivrstvou z lomového kamene, červeného pískovce. Vstupní portálky a římsa, včetně špalet oken jsou provedeny z šedého pískovce, konstrukce novější západní kruchty je zděna z cihel. Omítka kostela vápenná, štuková je v plochách rámovaných lisenovým rámem hrubá, vrtaná, šedohnědá, vnější lisenový rám hladký v okrovém až pískovém odstínu. Vlastní stavba je řešena jako jednolodní s okosenými nárožími, podélně situovaných osmistěnem. Presbyterium samostatně z objemu hmot nevystupuje a je tvořeno východní okosenou částí, na kterou v ose navazuje malá, drobná sakristie. K jižní stěně je připojena malá, novější drobná podélná předsíň bočního vchodu. Nad východní částí, v protnutí polí valby, je umístěna drobná sanktusová věž. Základní půdorysný obrazec je tvořen oktogonem, jehož hloubková transformace spočívá v rozměrovém zdvojnásobení bočních stěn. Pole stěn jsou oddělena vysokými pilastry s čabrakovými hlavicemi, nesoucími pole kladí. Nad plochami polí- mezi pilastry probíhá pouze římsa. Kladí má trojdílný architráv, jehož spodním článkem je lesbická kyma, hladký vlys a jednoduše, ale výrazně profilovanou římsu. Vnější plášť: Členění všech průčelí je poměrně jednoduché. Celou fasádu obíhá nevysoký kubický soklík s obkladem z pískovcových desek. Jednotlivá pole průčelí jsou dělena lisenovými vertikálami a rámovaná ještě ustouplými plochými, pravoúhlými lisenovými rámy. Pod vertikálami oddělujícími pole, rovnající se okenním osám. V polích jsou osově vsazena, mělce do stěny velká okna s půlkruhovými záklenky. Okna mají ploché kamenné šambrány s lištami, drobnými kónickými klenáčky v ose záklenku a plochými kvádříkovými patečními římsičkami. Parapety jsou tvořeny samostatně předstupujícími pásky. Ve východní stěně je umístěno nad sakristií obdobně upravené okno, avšak nižší, zazděné, ve vnitřním poli zaslepení v hladké omítce. K severu a jihu původně upraveny boční vchody s kamenným portálkem. Severní vchod byl zrušen a portálek zazděn, před jižní představena podélná předsíň s trojúhelníkovým štítem k jihu, stěny sevřeny lisenovým rámem, který je hladce omítnut, pole v hrubém nahození. Vstup pravoúhlým portálkem provedeném v pískovci bez členění, dveře novější dvoukřídlé. Okna dělena na 12 podélných tabulek a v protnutí kovových prutů na drobné úseky. K ose presbytáře připojená sakristie po obvodu stěn s lisenovým rámem, pole drsná, ve východní stěně větší pravoúhlé okno v kamenné šambráně s obvodovou lištou, samostatně zdůrazněným parapetem v proložení lišty. Okno děleno na dvě výšková pole, která opět rozdělena na šest tabulek. Velká okna lodi jsou dělena pruty pásového železa do patnácti základních polí, do kterých vložen ve skle provedený dekor, v případě postav řešeny především v malbě v základních dělících plochách jejich částí a obrysů. Čirá skla čtvercová i šestistěnná. Mimo uvedená velká okna severní a jižní stěny, vloženo v ose pod oknem ještě malé kruhové okénko v kamenné špaletě s obvodovou lištou. Tato okénka dělena na čtyři pole. Hlavní průčelí je pročleněno lisenovými rámy do tří polí, z nichž boční jsou nápadně úzká a převýšená. Střední pole, které vychází jako negativní, nerámovaná plocha je širší. Zpevnění bočních částí fasády plastickým lisenovým rámem a pojetím středního pole jako plochy nerámované, dochází k účinku iluze prostorového rozvrstvení průčelí do dvou plátů, když boční části v dojmu předstupují a střed je mírně ustouplý. Boční pole hlavní fasády jsou v horní části pročleněna dvojicemi drobných pravoúhlých okének nad sebou v plochých kamenných šambránách bez lišt. Ve středním poli průčelí je pravoúhlý, jednoduše profilovaný portálek s ušima při překladu a zdvihem středu horní hrany překladu. Uši dekorují závěsné kapky. Profilaci portálu tvoří pouze dvojitá lišta na vnější hraně. Na vnitřní hraně portálu je dodatečně vysekán výžlabek pro osazení novějších dvoukřídlých dveří. Nad portálem je vsazen šestiboký konsekrekační kámen s nápisem: „FILIO TONITRVI S. IACOSO MAIORI EXCITAVIT 1721 O. A. B.“. Osově nad portálem, ve středním poli je situováno velké okno, téhož rozměru a typu jako bočních průčelí- v ploché kamenné šambráně, s klenáčkem, lištou atd. Všechna okna velká, ve stěnách sever, jih i západ, mimo základní dělení na pole a obrys postav v malovaných oknech, části dekoru- s vlastním výtvarně řešeným obrysem s provedením v olovu, v plochách, které malbou nebo dekorem neděleny prosklena čirým sklem ze šestibokých tabulek. Všechny uvedené varianty oken, v základních kovových rámech, s osazením do olova. Horní etáž hlavního průčelí nad korunní římsou tvoří velký štít, členěním navazující na rozvrh hlavní etáže průčelí. Střed tohoto štítu tvoří edikula vymezená drobnými pilastry s čabrakovými hlavicemi s kanelurami. Pilastry nesou drobné redukované kladí, které se nad plochou středního pole segmentovitě vydouvá a vytváří tak naznak frontonu. Lince vzepjatého kladí odpovídá obrys výškově oválného okna s kamennou plochou šambránou. V ose tohoto okna vysoký kónický klenáček, dobíhající až ke spodní hraně architrávu kladí. Po stranách horního klenáku jsou zavěšeny květinové copy. Nad bočními poli hlavní etáže jsou situovaná výrazná, plynule obrysově vedená volutová křídla štítu. Segmentově nad středním polem je vypjata římsa, opakující motiv hlavních říms, po stranách segmentu kratší vodorovné úseky dosedají na pilastry a náběžnou hranou volutových křídel. Nad římsou, ve středu štítu, osazen kónický, v horní části užší sokl velkého kovového kříže. Hlavní střecha je valbová, se sedlem vloženým za kulisou hlavního štítu. Střecha v sedle za štítem kryta falcovým plechem s červenohnědým tmavším nátěrem, část valby kryta šablonami v modrofialovém odstínu. Tvar střech, včetně sanktus je původní, barokní. Sanktusová věž s lucernou, cibulkou, završena výraznou kapkou, výše na štíhlé hrotnici, makovice završena křížem. Plášť sanktus proveden z pozinkovaného falcovaného plechu, nátěr červenohnědý. Sedlová stříška jižního bočního vchodu a drobná valba sakristie kryta pozinkovaným falcovaným plechem, nátěr červenohnědý.