usedlost Šalamounka

KP tvoří: - Obytná budova (čp. 769) - Hospodářská budova - Ohradní zeď s branou Prostředí KP tvoří: - Západní bytový dům, východní bytový dům, prodejna, přístavba hosp. budovy, přístavba obytné budovy V 15. století byla v těchto místech vinice. Klasicistní usedlost pochází z přelomu 18. a 19. století. Budovy usedlosti na půdorysu "L" jsou seskupeny okolo obdélného dvora. V 80.letech došlo k asanaci objektu, po které z něj zbylo jen torzo. Z průčelí byla odstraněna veškerá architektinická výzdoba. Část interieru je klenutá pruskými klenbami s pasy. Hospodářská budova vytváří jižní stranu dvora. Přízemní stavba z opukového zdiva, ve kterém jsou odhaleny původní otvory - vjezdy a okna. Do sedlové střechy novodobě vestavěny vikýře. Dvůr uzavírá ohradní zeď. V roce 2008 došklo k výstavbě prodejny motocyklů a necitlivých bytových domů. Byla odstraněna asi polovina původní ohradní zdi a historický drobný objekt v severozápadním rohu usedlosti.