usedlost Šmukýřka

KP tvoří: - obytná budova (čp. 724) - západní a východní hospodářská budova - západní a východní brána - stodola - západní a východní opěrná zeď s portálky (při stodole) - salla terrena (na vých. fasádě stodoly) - zahradní domek (parc. 1535) - kaple sv. Prokopa - zahrada - ohradní zeď - východní branka zadrady prostřední KP tvoří: - garáže severní části zahrady Usedlost se rozkládá v místě původní středověké vinice.Téměř v dnešní podobě vznikla usedlost na konci 18. století, ve 20.letech 19. století byla klasicistně upravena. Na počátku 20.století sem jezdil M.Aleš. Usedlost v sobě spojuje letní sídlo spolu se zemědělským zázemím. Budovy usedlosti jsou seskupeny okolo obdélného dvora se dvěma bránami na podélné ose. Obytná budova je patrová s půdním polopatrem s valbovou střechou, v jádru z konce 18. století. Dvorní fasáda je symetrická. Na střední ose jsou segmentově ukončená vrata, v patrech je střední část rámována pásováním. Okna polopatra jsou půlkruhová. Uliční fasáda je zcela hladká, okna rámuje pásková šambrána. Ve střeše jsou drobná volská oka a komíny se zvýrazněnou korunou. V interieru jsou valené klenby. Po obou stranách se na hlavní budovu pojí hospodářské budovy. HB západní - přízemní, na půdorysu "L" stojí vedle brány. Hladkou fasádu završuje fabionová korunní římsa. Střecha má malé polovalby. V interieru jsou valené klenby s výsečemi. HB východní - v zadní části dvora je obdobná, s valbovou střechou, v přední části se segmentově ukončeným vjezdem. V interieru valené klenby. Naproti hlavní budově stojí velká stodola. Fasádu do dvora člení slepá segmentově klenutá arkáda, v poli s úzkými průduchy a pouze jedním vjezdem. Po stranách čelní zdi má dvě půlkruhově klenuté branky (portálky) s římsou, východní se vstupuje do zahrady a k výklenku sally tereny ve zdi stodoly. Jižní strana stodoly je rovněž členěna slepou arkádou a zesílena mohutnými scarpy. Interier: suterén v západní části zaklenut plackami do pilířů(bývalý ovčín). V přízemí valené klenby. V zahradě východně od usedlosti na ose brány stojí drobná kaplička sv.Prokopa na šestiúhleném půdorysu s jehlancovou šindelovou střechou přecházející do věžičky. Zahrada se rozkládá na východ od usedlosti. Je obehnaná vysokou ohradní zdí. Dnes je zarostlá, neudržovaná. V severní částo zahrady jsou novodobé garáže, které tvoří prostředí KP.