městský dům

Přízemní roubený dům obdélného půdorysu, orientovaný štítovou stěnou do ulice Horní Bašta. Na vysokou kamennou podezdívku navazuje vlastní srubová konstrukce tvořená převážně z hraněných trámů s oblinami i bez a z povalů. Některé z trámů patrně použity druhotně. Spáry mezi trámy vyplněny maltovou směsí s pilinami, natřenou hnědou barvou. Nároží spojena přeplátováním. Zadní část domu zděná, patrová, omítaná. Před podezdívkou ze strany ulice situována předzahrádka na kamenné podezdívce s betonovým věncem, ohraničená nízkým dřevěným plotem. Podezdívka domu z přední strany prolomena vstupem do valeně klenutého suterénu, který je uzavřen segmentovým záklenkem. V něm osazeny dřevěné jednokřídlé svlakové dveře s malým obdélným okénkem. Štítová uliční stěna prolomena třemi okenními otvory; dřevěné okenní výplně osazené ve fošnových zárubních v trámových rámech, členěné do kříže (2x2 tabulky) a opatřené ze strany exteriéru zeleným nátěrem. Okna rámována jednoduchými dřevěnými šambránami s truhlíky, opět opatřenými zeleným nátěrem. Uliční bedněný štít prolomen ve středu jedním oknem členěným do kříže, rovněž pojednaným v zelené barvě a třemi vizíry - větracími otvory ve tvaru kvadrilobu. Štít chráněn kabřincem, uliční stěna podlomením; kabřinec i podlomení kryté plechem s červeným nátěrem. Pravá boční stěna (při čelním pohledu) prolomena jedním oknem shodně pojatým jako okna v uliční stěně a hlavním vstupem do domu, ke kterému z ulice vede osm betonových schodišťových stupňů, po stranách vymezených odstupňovanými betonovými zídkami. Další betonové schody vedou k zadnímu štítu domu. V hlavním vstupu osazeny v jednoduše profilované dřevěné zárubni jednokřídlé dřevěné rámové dveře s nadsvětlíkem, opatřené také zeleným nátěrem. Levá boční fasáda: roubená část obložena subtilními segmenty v podobě půlkuláčů, zde prolomeno menší okno s dřevěnou výplní v barvě bílé. Zděná omítaná část prolomena okenním otvorem s hlubokou špaletou; v otvoru osazeno dvoudílné okno s bílou dřevěnou výplní. Dům i přístavba završeny sedlovými střechami odlišného sklonu s hřebeny kolmými k ulici. Střechy kryté plechem s červeným nátěrem. Nad střešní rovinu vystupují dva omítané komíny.