městský dům

Přízemní zčásti roubený, zčásti zděný, dům orientovaný štítovými stěnami do ulic Horní Bašta a Dolní Bašta. Na omítanou podezdívku dosedá srubová konstrukce tvořená převážně z hraněných trámů ze čtyř stran s oblinami. Nároží spojena přeplátováním, místy s použitím rybinového spoje. Vysoká podezdívka prolomena ze strany ulice Dolní Bašta vstupem do sklepa s dřevěnými jednokřídlými dveřmi a dvěma okny - okenní výplně členěny do kříže a do šesti tabulek a opatřeny hnědým nátěrem. Roubení štítové stěny z ulice Dolní Bašta prolomeno třemi okenními otvory; dřevěné okenní výplně členěné do kříže (2x2 tabulky), opatřené hnědým nátěrem. Štít bedněný, spáry mezi deskami kryté lištami. Bednění štítu prolomeno dvěma menšími okenními otvory; dřevěné okenní výplně rovněž členěny do kříže (2x2 tabulky). Ve vrcholu štítu proraženo malé pravoúhlé okénko. Veškeré okenní výplně pojednány v hnědé barvě. Štít chráněn kabřincem s malovaným podhledem (podbitím). Na podhledu znázorněno Boží oko s nápisem: RENOVATUM L. P. 1995. Štítová stěna chráněna podlomením. Kabřinec i podlomení kryty dřevěným šindelem. Levá okapová stěna (při pohledu z ulice Horní Bašta): roubení prolomeno jedním oknem, shodně pojatým jako okna popisované štítové stěny. K této stěně přiléhá pultový přístřešek krytý lepenkovými pásy. Zděná část levé boční stěny prolomena vstupem a jednoduchým oknem s dřevěnou výplní opět v barvě hnědé. Ke vstupu vede z ul. Dolní Bašta zalomené kamenné schodiště. Pravá okapová stěna: roubená část prolomena dvěma okenními otvory; jedna dřevěná okenní výplň jednoduchá, druhá členěná do kříže, obě opatřeny hnědým nátěrem. K této boční stěně přiléhá zděná omítaná přístavba verandy, prolomená hlavním vstupem do domu a oknem s výplní členěnou opět do kříže. Ve vstupu osazeny dřevěné jednokřídlé novodobé dveře. Zadní štítová stěna navazuje na svažitý terén, je zděná, omítaná, pojednána v bílé barvě. Štít z této strany ve vrcholu zvalbený. Zděný štít prolomen novodobými dveřmi, dvěma okny s dřevěnými hnědými výplněmi členěnými do kříže a do šesti tabulek. Další dva otvory či výklenky jištěny dřevěnými bedněnými okenicemi (vrátky). Střecha domu sedlová s hřebenem kolmým k ulicím Horní Bašta a Dolní Bašta, krytá dřevěným šindelem. Střecha doplněna na obou stranách pultovými vikýři, opět krytými dřevěným šindelem. Svislá plocha vikýřů prolomena dvěma okénky s dřevěnými výplněmi v barvě hnědé, členěnými do kříže. Zahrada okolo domu je ohrazena dřevěným plotem kotveným do tarasní zdi pozemku.