městský dům

Přízemní roubený dům orientovaný okapovými stěnami do ulic Horní Bašta a Dolní Bašta. Na kamennou podezdívku, zčásti opatřenou hrubě strukturovanou omítkou, navazuje vlastní roubení. U srubové konstrukce se uplatňují převážně povaly nebo půlkuláče a rovněž hraněné trámy s oblinami. Nároží spojena přeplátováním. Podezdívka prolomena vstupem do sklepa, v něm osazeny v dřevěné zárubni dřevěné jednokřídlé dveře ze svisle kladených desek. K podezdívce přiléhá malá dřevěná přístavba ukončená pultovou střechou krytou dřevěným šindelem. Přístavba odkazuje ke staršímu přístavku, který přesahoval polovinu délky okapového průčelí. Jedná se o typický prvek štramberských domů využívající specifických terénních podmínek. Okapová stěna domu ze strany ulice Dolní Bašta prolomena třemi okenními otvory; dřevěné okenní výplně členěné do kříže (2x2 tabulky); rámy pojaté v tmavě hnědé barvě, křídla v barvě bílé. Okna rámována dřevěnými profilovanými šambránami (dva druhy profilace) opatřenými bílým nátěrem; u dvou šambrán se vyskytuje na horní vodorovné prifilované části římská číslice III (nemusí se jednat přímo o číslici, ale pouze o dekoraci v podobě tří svislých čar). Pravá štítová stěna (při čelním pohledu z ulice Horní Bašta) prolomena jedním oknem s dřevěnou výplní členěnou do kříže a opatřenou bílým nátěrem. Dále je zde prolomen vstup do domu, v něm osazeny v dřevěné zárubni dřevěné jednokřídlé rámové dveře hnědé barvy. Pravý štít bedněný, spáry mezi deskami kryté lištami. Štít prolomen jedním dvoudílným a dvěma menšími okénky; dřevěné okenní výplně opět v barvě bílé. Pravá štítová stěna chráněna podlomením krytým dřevěným šindelem. Levá štítová stěna prolomena jedním oknem s dřevěnou výplní členěnou do kříže; okenní křídla i rámování také v barvě bílé. I zde proražen vstup do domu, v něm osazeny v dřevěné, jednoduše profilované, zárubni dřevěné jednokřídlé rámové dveře pojednané v hnědé barvě. Levý štít bedněný, spáry mezi deskami kryté lištami. Štít prolomen jedním okénkem s dřevěnou bílou výplní členěnou do 6-ti tabulek; okénko rámováno jednoduchými dřevěnými deskami. Levá štítová stěna rovněž chráněna podlomením krytým šindelem. Střecha domu sedlová s hřebenem rovnoběžným s ulicemi Dolní Bašta a Horní Bašta, krytá opět dřevěným šindelem. Nad střešní rovinu vystupuje omítaný komín.