socha sv. Václava

Pískovcová socha sv. Václava stojí ve Václavské ulici před zahradou domu čp. 368. Je orientována směrem k J. Základnu díla tvoří mohutná, novodobě upravená, dvoustupňová podnož pravoúhlého půdorysu, do které je po obvodu vsazena litinová, rovněž novodobá, mřížová ohrádka. Z podnože vystupuje hranolový pilířový podstavec s drobným odstupněním na rozích všech stran. Podstavec je rozčleněn na kubický sokl s nízkou patkou, čtyřboký dřík a římsovou hlavicí. Stěny dříku jsou zdobeny rytými obdélnými zrcadly s čtvrtkruhově vykrojenými rohy. (V ploše středního zrcadla byl zřejmě vyryt, dnes již neznatelný, letopočet vzniku sochy.) Socha světce dosedá na horní čtyřboký odstupněný sokl, nahoře konkávně projmutý. Jde o frontálně vyvinutou postavu sv. Václava, zobrazenou v kontrapostu, se silně prohnutou tělesnou osou. Váha těla spočívá na světcově pravé noze, levá je ohnuta v koleni a vytočena do strany. Pravý bok jeho těla je silně předsunut a koresponduje tak s celkovým prohnutím těla zpředu dozadu. Světec je oděn do zřasené tuniky a rozhaleného pláště s hermelínovým límcem. Hlavu, která je jemně otočena k levé straně, kryje knížecí čepice (pův. s křížkem). Světec kdysi držel v pravé ruce svinutý praporec, nyní se jen levou rukou opírá o oválný štít tvaru barokní kartuše s reliéfem orlice. Předmětem ochrany je socha sv. Václava a vymezený pozemek.