sušárna a sklad chmele Edmunda Sterna

Čtyřpatrový objekt obdélného půdorysu s okoseným nárožím je obráncen kratším severním průčelím do Nerudova náměstí a delším západním do Alšovy ulice. Je subtilní zděné konstrukce, zastřešený sedlovou střechou o velmi mírném sklonu krytou asfaltovou lepenkou červené barvy. Severní průčelí se zdvihá z vysokého soklu. Lze jej rozdělit do tří os. První a třetí osu zleva v přízemí tvoří trojice úzkých obdélných okenních otvorů. Otvory jsou uzavřeny plechovými výplněmi. Ve druhé, středové ose se otevírá podélný vjezdový otvor uzavřený dvoukřídlými plechovými vraty. První a třetí osu zleva tvoří u prvního patra trojice úzkých obdélných okenních otvorů, přičemž každé krajní okno má okosený vnější roh. Tím vzniká efekt segmetového zakončení celé trojice. Výplně jsou jednokřídlé, s větracím křídlem nad poutcem. Jsou ven otevíravé, v dřevěných rámech. Spodní výplň je příčlemi členěna na šest tabulek, větrací křídla po stranách po dvou tabulkách, křídlo na středové ose po čtyřech. Každá trojice má společnou parapení římsu. Ve druhé, středové ose se otevírá velký podélný manipulační otvor ukončený segmentovým záklenkem. Je uzavřený dvoukřídlou dřevěnou výplní. Křídla jsou dřevěná, rámové konstrukce, každé je dělenou na šest obdélných kazet. Druhé, třetí a čtvrté patro je rovněž trojosé. Každá okenní osa je umístěna ve vpadlém zrcadle, které je průběžné od druhého do čtvrtého patra. První až třetí osa zleva je otevřena trojicí úzkých obdélných okenních otvorů. Výplně jsou jednokřídlé, s větracím křídlem nad poutcem. Jsou ven otevíravé, v dřevěných rámech. Spodní výplň je příčlemi členěna na šest tabulek, větrací křídla na čtyři tabulky. Každá trojice má společnou parapetní římsu. Ve třetím a čtvrtém patře se situace opakuje, pouze chybí parapetní římsy. Okosená část průčelí je jednoosá, se stejným charakterem okenníc výplní jako v severní ose. Západní průčelí se zdvihá z vysokého soklu. Je pětiosé, přičemž všechny osy jsou okenní. Členění průčelí i charakteré výplní jsou stejné, jako v severním průčelí. Východní – dvorní průčelí je pětiosé, přičemž první dvě osy zleva jsou od přízemí do třetího patra liché, bez otvorů. Osy v druhém až pátém patře jsou umístěné ve vpadlých zrcadlech stopajícíh přes tato podlaží. Ve třetí ose přízemí a prvního patra je místo prvního otvorů z trojice postaven zesilující zděný pilíř. Čtvrtá osa je otevřena podélným vjezdovým otvorem osazeným dvoukřídlými vraty. Ta jsou dřevěná, rámové konstrukce, s klapačkou na pravém křídle. Ve spodních dvou třetinách každého křídla je dvojice obdélných kazet orámovaných profilovanými lištami. V horní třetině je podélná prosklenná výplň o šesti tabulkách. Panty jsou ocelové, křížové, z pasoviny. Klika je mosazná, historizujícího tvarosloví. V první patře je charakter otvorů obdobný, pouze místo vjezdových vrat je velký podélný manipulační otvor ukončený segmentovým záklenkem. Je uzavřený dvoukřídlou dřevěnou výplní. Křídla jsou dřevěná, rámové konstrukce, každé je dělenou na šest obdélných kazet. Okenní otvory ve třetím až pátém patře jsou stejné, jako v severním průčelí. Jižním průčelím objekt částečně navazuje na sousední dům. Ve východní části je drobná obdélná proluka. Fasády jsou hladké, světle hráškové barvy. Vpadlé části jsou vyvedeny ve tmavším odstínu. Objekt je sušárnou a skladem chmele. Jeho majitelem byl dříve Dr. Karl Ungar, který v roce 1909 zemřel. Před svou smrtí přestavěl stávající budovy na sklad se sušárnou. Edmund Stern po pěti letech vlastnictví domu daný objekt přestavěl na současný čtyřpatrový sklad chmele. Edmund Stern měl nejvyšší obchodní obrat žateckého chmele a stál na špičce v obchodu této typicky žatecké komodity.