dům

Obytný dům je z doby kolem pol. 19. století, chmelový, s relikty vestavěného hvozdu a sušárenské komory v podkroví. Má levou dispozici, je zděný, patrový, s prostou sedlovou střechou. Světnice má nový strop, některá okna (vnější křídla) jsou nová, rovněž některé dlažby, fasáda má novou úpravu. Avšak dochovala se v něm řada autentických celků a detailů: v hospodářském traktu má klenuté přízemí, tj. pruské placky do pasů v chlévech, plackou sklenutá spížní komora. V chlévní části jsou dochovány žlaby. Dům byl přestavěný na vytápění chmelového hvozdu. Má chlebovou pec v síni. Z truhlářských a zámečnických prací je třeba zmínit klasicistní dveře se zámky a štítky v patře, dvě klasicistní okna se závěsy, další okna historizující atp.. Krov má ležatou stolici (v té době již starší typ konstrukce, použita nejspíše kvůli uvolnění půdorysu pro skladování sušeného chmele), nad hospodářskou částí pozoruhodně přechází na zděný sloupek štítu. V domě převažují původní opukové dlažby včetně schodiště, nad posledními stupni k půdě je otvor pro shoz žoků s ohrádkou. Na podestě schodiště je rovněž pozoruhodná původní plůtková dřevěná branka (snad proti vstupu domácích zvířat do patra).