Váňův kříž

Na dvou kamenných stupních s oble profilovanou horní hranou je umístěn dvoudílný podstavec nesoucí kříž s korpusem Krista. Spodní díl podstavce je položen na nízkém soklu ukončeném převodkou a oblounem. Na čelní straně soklu nápis: "TENTO SVATÝ KŘÍŽ JEST / VYSTAVEN KE CTI A CHVÁLE BO/ŽÍ OD JANA H. Z KO". Dle záznamu na původním ev. listu kulturní památky zněl nápis takto: "TENTO SVATÝ KŘÍŽ JEST / VYSTAVĚN KE CTI A CHVÁLE BO/ŽÍ OD JANA HRČKA A MAN/ŽELKY JEHO TEREZIE". Spodní díl podstavce má podobu kvádru s volutovými křídly po stranách. Přední strana je opatřena reliéfem Bolestné Panny Marie. Volutová křídla zdobí reliéfní větvičky s jednoduchými 5-listými květy. Na římse prvního dílu podstavce byl původně vytesán letopočet 1863 (dnes nezřetelný). Druhý díl podstavce má tvar komolého hranolu. V ploše vymezené lištou se závitnicemi je dekorován reliéfem nástrojů Kristova umučení. Svislé břevno kříže vystupuje z kvadratické patky, ramena jsou liliovitě ukončena. Korpus s široce rozevřenými pažemi a chodidly přibitými vedle sebe byl vytesán ve vysokém reliéfu s výrazně cítěnou tělesností. Pojednání podstavce a modelace roušky vykazují souvislost s tzv. Kristiánovým křížem umístěným před kostelem sv. Bartoloměje v Kopřivnici.