Městský soud v Praze

Budova čp. 2, bývalý trestní soud, sestává ze čtveřice křídel utvářejících dva podlouhlé dvory. Dvorní křídla jsou dvoupatrová, uliční má tři patra. Průčelí do Karlova náměstí má jedenáct os a je pojednáno ve stylu německo-francouzské renesance podle vedlejší budovy soudu čp. 6. V šíři šesti os uprostřed vystupuje rizalit, v jeho prvním patře je loggie se sloupořadím a dvěma sochami znázorňujícími Chrudoše a Šťáhlava. Dvorní fasády má budova hladké bez dekoru. Objekt má sedlové střechy, v dvorní části kryté pálenou krytinou bobrovkou, střechu uličního křídla kryje šedý eternit. Rozsáhlá budova čp. 6, někdejší c. k. trestní soud, sestává z pěti křídel a dvěma dvory. Zabírá západní část bloku budov mezi ulicemi Spálená, Lazarská, Vodičkova a Karlovo náměstí. Obě budovy (čp. 2 a 6) jsou propojeny krytými můstky. Nejdříve byla budova dvoupatrová, v roce 1926 došlo k nastavění třetího patra. Hlavní 31 osé průčelí se čtyřmi rizality se obrací do Spálené ulice. Architektura je pojednána ve stylu německo-francouzské renesance. Mezi charakteristické prvky patří přepásané pilastry a šambrány, okenní římsy s mohutnými svazkovými a volutovými klenáky, lví masky, rolwerkové štíty, balkony s kuželkovou balustrádou či pletencovým motivem. Dvorní fasády jsou méně výrazné, na sokl navazuje pásová bosáž, v patrech fasáda členěna jemnými vodorovnými linkami. Architektura nástavby třetího patra má jemnější štukovou výzdobu, ale hmotově navazuje na původní stavbu. Nadokenní římsy jsou rovné a osazeny pouze v prvním patře. V šíři pěti středních os 2 je umístěn reprezentační vstup ve sloupovém loubí s přepásanými sloupy, které jsou při zemi opatřeny původními kovovými odrazníky. Sedlové střechy s vikýři pokrývá šedý eternit. Průčelí do Lazarské je dvouosé, s nově upraveným nárožím z r. 1926. Průčelí do Karlova nám. je čtrnáctiosé a tvoří jednotu se sousedním čp. 2. V nároží při Karlově nám., završeném koulí s paprsky na obelisku, je v rolwerkovém štítu umístěno datum dokončení stavby MCMIII. Kamenná deska, umístěná na průčelí do Karlova náměstí, připomíná K. Dopplera (1803–1854), který zde žil. Mezi budovami čp. 2 a čp. 6 se v ulici Omladinářů nachází brána s původními vraty ústící do dvora.