roubený dům

Dům stojí na pozemku novodobého domu čp. 6, jímž byla stará roubená stavba v její funkci nahrazena. Nepodsklepená budova s jedním patrem je delší osou orientována zhruba ve směru sever - jih, okolní terén v tomtéž směru mírně stoupá. Zápraží se vstupem je obráceno ke straně západní, tj. do dvora. Dům výrazně protáhlého obdélníkového půdorysu má kamennou podezdívku, jižní část přízemí je zděná z opuky, zbývající část dřevěná, roubená na rybinu. Patro je převážně roubené, s výjimkou jižní zděné čtvrtiny. Interiér stavení je přístupný ze dvora, zhruba ve třetině délky průčelí ve směru severu. Vchod ústí do vstupní síně s rovným podmítnutým stropem, za níž je situována černá kuchyně, vpravo sousedící s přístupovou komorou sklenutou plackou. Komora je do prostoru vstupní síně prolomena malým okénkem, dále je tato dělící stěna oslabena i o výklenek přístupný ze síně. Hned napravo za vstupem se v síni rovněž nachází i prosté dřevěné schodiště do patra. Ze síně vlevo se vchází do roubené světnice, zaujímající celou třetinu domu. Zhruba čtvercová místnost má rovný podmítnutý strop a prkennou podlahu. Nadpraží dveřního otvoru je rovné. (Pokračování popisu na DL.) Prostor je ze štítového průčelí prosvětlen dvěma blízko sebe osazenými okny se šestitabulkovým členěním svých dřevěných rámů. Vpravo ze síně je možné vstoupit do menší zděné komory rovněž s rovným podmítnutým stropem, avšak položeným na dva pravoúhle křížící se nosné trámy. Nadpraží dveří vedoucí do této komory je segmentové. Jižní třetinu přízemí pak zabírá chlév, sklenutý segmentovými klenbičkami do ocelových nosníků. Chlév je přístupný samostatně ze dvora. Budova má sedlovou, původně bobrovkami krytou střechu (nyní umělohmotné šablony), jejíž severní štít je svisle bedněný a jižní cihelný, s drobnými větracími otvory.