kaple Narození sv. Jana Křtitele

Poutní kaple Narození sv. Jana Křtitele se nachází necelý kilometr severopvýchodně od Kamýku, pod kopcem Plešivevcem. Je situována do mírně stoupajícího terénu, dnes je její okolí dosti hustě zalesněné. Kapli nechala postavit v roce 1660 Sylvie Kateřina Černínová z Millesima, která v roce 1665 koupila lovosické pnství a spojila ho mimo jiné s Kamýkem. Ke kapli byly pořádány časté poutě právě z Lovosic, a to až do roku 1938. V areálu kaple se nalézá centrální raně barokní stavba na půdorysu pravidelného hexagonu se zvonovou respektive přilbovou střechou, završenou lucernou. Lucerna je rovněž šestiboká, kryje jí stan zakončený hrotnicí s křížem. Na severním nároží se dle historických fotografií nacházela venkovní kazatelna. V současnosti z ní zůstala jen část oktogonálního pískovcového sloupku, který ji původně podpíral.