sýpka usedlosti čp. 10

Špýchar je situován v jižní části obce, ve svahu pod silnicí na Lensedly. K jihovýchodnímu nároží špýcharu přiléhá zděné stavení chléva se sedlovou střechou. Roubený dvoupodlažní (jednokomorový) špýchar se spodní omítnutou vyzděnou částí z lomového kamene stojí na obdélném půdoryse. Roubená konstrukce s hraněnými trámy má spoje přeplátované na rybinu. V jižním štítovém průčelí je pavláčka do patra, přístupná železným schodištěm. Předsunutý štít je nesený dvěma horními vykonzolovanými trámy podélných stěn. Dveře osazené v dřevěné zárubni jsou rámové konstrukce s jednoduchými kazetovými výplněmi. Trojúhelné štíty jsou bedněné, ze svisle kladených prken. Sedlovou střechu s přesahem kryjí tašky bobrovky. Sklípek ve zděné části je plochostropý, s trámovým stropem. Předmětem ochrany je špýchar u čp. 10 a vymezený pozemek.