hrad

Rozlehlé vých. předhradí hradu, chráněné hradbami se otvírá k jihovýchodnímu nároží vstupní branou, třípatrovou hranolovou věží s goticky lomeným portálem v přízemí, v patrech střílnová okénka, poslední patro věže dostavěno novogoticky. Po pravé straně brány novogotická branka. V protějším (severovýchodním) nároží předhradí je tzv. vrátnice – brána zv. Petronka, mohutné patrové valeně klenuté stavení ve skále. Průčelí 4 křídlého zámku má v severovýchodním nároží dvoupatrovou věž s portálem se znaky J. K. Malovce a jeho dvou manželek a datem 1673. Ve věži je schodiště vedoucí do budov hradu. Ve východním traktu při vstupu do zámku zachovalé gotické okno a portálek. Severní trakt má v podzemí gotické sklepy, klenuté valeně, v přízemí místnosti klenuté křížově a valeně, přístup z nádvoří gotickým lomeným portálkem, snad ze 13. století. V 1. patře sev. křídla zachované zbytky stropů a maleb kolem roku 1670. V patře kolem nádvoří vede křížově klenutý ochoz, z nějž jsou přístupny jednotlivé místnosti, 1. patra. Jižní trakt je upraven nově v 19. století. Z gotické stavby zachovalý rozlehlý rytířský sál, vysunutý z jižní fasády hradu, klenutý 2 poli křížové klenby, pod ním hladomorna. K rytířskému sálu na západní straně přiléhá bývalá kaple, klenutá 1 polem křížové klenby. Na západní straně uzavírá hrad mohutná lichoběžníková stavba původního paláce. Jeho širší východní průčelí má v přízemí gotický hrotitý portál, profilovaný, z poloviny 14. století, v patře lomený , goticky zkosený portál se dvěma krakorci ze 14. století. Palác je jednopatrový, strop mezi patry odstraněn. Od paláce na západě a pak k jihu vede hradba, jež původně uzavírala předhradí na již. straně pod zámkem.