socha sv. Jana Nepomuckého

Jemnozrnný pískovec. V sochy = 220 cm, celková výška s podstavcem cca 650 cm. Na čtyřbokém podstavci ukončeném výraznou profilovanou římsou je osazena socha sv. Jana Nepomuckého v nadživotní velikosti. Horní část podstavce osazeného na čtvercové stupňovité podestě je ze stran mírně projmuta. Jeho čelní a boční strany doplňují oválná zrcadla v jednoduchých plochých rámech propojená páskou obíhající podstavec. V zrcadle je obtížně čitelný několikařádkový tesaný nápis frakturou: Zur / Ehre und Glori / dem Heiligen Joanni von Nepomuk / dem Vatter Land zum Trost / hat der hochedle Herr Johannes Hilarius Sch / midt gebohrener Römerstädter und der / zeit deß hohen Deutchen Ordens der / Herrschafft Freudenthal Meritirter / Rentamtsmeister get / reuer Client diese Statue aufrichten / lassen . // KaI [ ... ] r LIChe Wessen / gVte SIegIMLnuD / has[ ... ] VerWaI. Profilovaná římsa podstavce je z čelní a zadní strany v ose konvexně projmuta. Světec v kontrapostu je oděn v tradičním šatě. Pravou rukou přidržuje kříž, který podpírá levou rukou. Kolem hlavy hvězdná svatozář.