fara

Fara čp. 73 stojí v centru obce, na východní straně komunikace na Dobříň, na jihovýchodní straně areálu kostela sv. Václava. Jedná se o zděnou hladce omítnutou stavbu postavenou na obdélném půdorysu s podélnou osou orientovanou ve směru severozápad - jihovýchod. Střechu má valbovou mansardovou, krytou dnes frankfurtskými taškami z ocelového červeně natřeného plechu. Před tím byla kryta pálenou krytinou, mansarda raženou, vršek bobrovkami na husté laťování. Hlavní vstupní jihozápadní průčelí je sedmiosé, se vstupem ve čtvrté ose a se slepým oknem v ose třetí. Vstupní dveře jsou rámové o šesti výplních, dvoukřídlé, levé, dovnitř otvíravé, osazené ve zděném ostění bez šambrány - nejspíše z 19. století. Nad vchodem zazděna kamenná destička s nápisem “Číslo 73.”. Okna jsou dvojitá, dvoukřídlá, osmitabulková (dnes po výměně venkovní okna dvoutabulková) ven a dovnitř otvíravá, osazená v líci fasády, bez šambrán. Budova má hrubě omítnutý sokl a fabionovou korunní římsu od zbytku průčelí oddělenou výrazným oblounem. Před průčelím předzahrádka přerušená ve středu (před vchodem) schodištěm o pěti stupních, po stranách sevřeném rozestupujícími se zídkami. Plot předzahrádky novodobý, z dřevěných latí, nesený betonovými sloupky a s podezdívkou z betonových tvárnic. K jižnímu nároží fary téměř přiléhá pilířová brána s dvoukřídlými dovnitř otvíravými svisle bedněnými vraty. Pilíře jsou zděné, hladce omítnuté, mají sokl a jednoduše profilovanou římsu, zakončeny jsou stanovými stříškami z pálených bobrovek a hřebenáčů. Na jižní a východní straně zatravněného dvora fary jsou hospodářské budovy, jižní přízemní pod pultovou na západní straně zvalbenou střechou krytou pálenými bobrovkami na řídké laťování, východní patrová pod sedlovou střechou krytou raženými pálenými taškami.