dům

Areál usedlosti čp. 12 stojí jihozápadně od centra vsi, na severní straně komunikace na Krabčice. Tvoří jej dům čp. 12, brána s brankou navazující na dům při jeho jihovýchodním nároží, ohradní zeď - mezi branou a brankou a dále od domu, chlévy, první přistavěn k domu na severní straně, druhý postaven proti němu na východní straně. V jihozápadním (vybetonovaném) koutě dvora (u branky) je studna a v severozápadním památkově nechráněná asi dílna zřízená s největší pravděpodobností z torza stodoly. Dům čp. 12 je patrová zděná hladce omítnutá stavba postavená na obdélném půdorysu (s podélnou osou zhruba ve směru sever - jih) pod sedlovou střechou krytou raženými taškami. Všechny výplně otvorů novodobé, různého stáří, starší okna trojdílná dvojitá či zdvojená, novější jedno či dvoukřídlá s dvojskly. Sokl a úzké šambrány natřeny vínovou červení. Hlavní jižní průčelí je jednoosé, s asymetricky umístěným svisle bedněným štítem s přelištováním - dříve měl štít lomenici. Východní dvorní průčelí se zápražím je v přízemí pětiosé, s dveřmi ve třetí a páté ose, v patře bylo osmiosé s dveřmi ve čtvrté a sedmé ose, které vedly na již dávno neexistující pavlač. Po stranách těchto dveří byly okna (celkem čtyři) jako u sýpky, z nichž ta u dveří ve čtvrté ose byla zazděna a dveře změněny na okno. Severní zadní průčelí má asymetricky umístěný svisle bedněný štít s přelištováním a je k němu přizděn chlév. Západní podélné průčelí je bez otvorů a členění. Interiér v přízemí dnes převážně plochostropý, v patře v 60. letech trámové stropy.