chlévy

Areál usedlosti čp. 12 stojí jihozápadně od centra vsi, na severní straně komunikace na Krabčice. Tvoří jej dům čp. 12, brána s brankou navazující na dům při jeho jihovýchodním nároží, ohradní zeď - mezi branou a brankou a dále od domu, chlévy, první přistavěn k domu na severní straně, druhý postaven proti němu na východní straně. První chlév je zděná hladce omítnutá patrová stavba postavená na téměř čtvercovém půdorysu pod pultovou střechou krytou dnes vlnitým eternitem. Sokl má šedě natřen. Hlavní východní průčelí je dvouosé - v přízemí má dvoje ven otvíravé levé svlakové dveře. Severní průčelí má otevřené patro přístupné po k průčelí přistavěném dřevěném jednoramenném schodišti pod pultovou střechou krytou živičnou lepenkou. Na severní straně je schodiště chráněno svislým bedněním zhotoveným z různého (v podstatě odpadového) dříví. na jižní a západní straně je chlév přistavěn k sousedním budovám. Druhý chlév je zděná hrubě omítnutá stavba postavená ze smíšeného zdiva na výrazně obdélném půdorysu pod pultovou střechou krytou vlnitým eternitem. Hlavní západní podélné průčelí je trojosé, v první ose okno, ve druhé a ve třetí dveře, dnes vše bez výplní. Před průčelím je vybetonován chodníček. Jižní a severní boční velmi krátká průčelí jsou bez otvorů. Na východní straně je chlév přistavěn k hospodářské budově sousední usedlosti.