brána s brankou

Areál usedlosti čp. 12 stojí jihozápadně od centra vsi, na severní straně komunikace na Krabčice. Tvoří jej dům čp. 12, brána s brankou navazující na dům při jeho jihovýchodním nároží, ohradní zeď - mezi branou a brankou a dále od domu, chlévy, první přistavěn k domu na severní straně, druhý postaven proti němu na východní straně. Zděná hladce omítnutá brána, ze smíšeného zdiva, obdélného tvaru s obdélným otvorem má dnes korunu krytou sedlovou stříškou z ražených tašek a hřebenáčů, před tím nejspíše na plocho položenými cihlami. Na východní straně nahoře zazděn kámen na němž vytesána v obdélném zrcadle se čtvrtkruhy vykrojenými rohy datace “A 1820”. V otvoru byla osazena dvoukřídlá levá dovnitř otvíravá dřevěná rámová vrata v dolní “větší polovině” svisle bedněná, v horní se svislými laťkami kladenými v mezerovitých odstupech a spojenými dvěmi horizontálními latěmi. Dnes jsou nahrazena vzdáleně podobně vypadajícími vraty, ta jsou svařena z ocelových válcovaných profilů, pásů a prutů, dole svisle bedněna latěmi. Segmentem zaklenutá branka je proražena v ohradní zdi těsně u domu čp. 12 a jsou v ní osazeny nové (z let 1987 - 1989) levé dovnitř otvíravé svlakové dveře, zbité z latí. Ty staré byly zbité z prken a na vnější straně měly přelištování.