ohradní zeď se 3 branami

Hranice areálu jsou vymezeny typově rozdílným hrazením a terasovou zdí na J/JZ straně. Do ulice v Lipách, která lemuje areál na JV straně, se obrací úsek plotu tvořený hranolovými pilíří střídanými s vloženými poli z litinových nebo železných prutů. Terénní rozdíly vyrovnává podezdívka z lomového kamene (pravděpodobně ještě barokního původu), zvyšující se klesáním ulice k nároží areálu. Tento úsek je prolomen monumentální klasicitní bránou se schodištěm (viz identifikační foto), která tvoří hlavní vstup do areálu V od hlavní budovy. Druhá, novodobě upravená pilířová brána ústí do zámeckého parku se stromovou alejí. Protipólem je klasicistní pilířová tzv. Orlí brána nazývaná podle kovaných dvoukřídlých vrat, které po uzavřená tvoří dvouhlavou orlici. S a Z hranici areálu tvoří plná ohradní zeď (převážně kombinace lomového kamene a cihel). SV úsek bez omítek mezi domem zahradníka a stavbami kapucínského konvetu odhaluje (z obou stran) zazděné výklenky se segmentovým záklenkem (v jedné je situovaná branka). SV hranici tvoří budovy a kostel kapucínského kláštera a krátký úsek plné ohradní zdi. Malá (dnes zaslepená) branka je situovaná mezi kočárovnou a jízdárnou.