přírodně krajinářský park

Krajinářský park v Červeném Hrádku byl založen na místě bývalé barokní zahrady již na konci 18. stol. Jeho rozsah byl dříve mnohem větší než stávající plošný rozsah kulturní památky, jeho rozloha dosahovala až 300 ha. Krajinářsky upravovaná plocha zahrnovala celý katastr Červeného Hrádku: tzv. Dolní park (pod silnicí Jirkov - Drmaly) s Novomlýnským rybníkem a cottage, Horní park (nad touto silnicí) se Zámeckou zahradou (nejbližší okolí zámku) a Zámeckou oboru. Hlavní kompoziční prvky krajinářského parku překračují hranice jednotlivých částí (např. pohledová vazba mezi rybníkem a zámkem). Zámecká zahrada byla založena koncem 17. stol. V dnešní době se z této etapy uplatňuje už jen hlavní osa od zámku dolů do středu obce Červený Hrádek, zbytky terasové úpravy a snad některé aleje. Od 70. let 18. byl zámecký park upravován romanticky. Z této úpravy pochází sentimentální pavilony, např. Templ nebo rondel lemovaný vejmutovkami, které se nachází na uměle navršených místech. Tato úprava pochází z let 1777-1809. Park byl velmi významný v pěstování cizokrajných dřevin. Některé cizokrajné dřeviny byly pěstovány poprvé v českých zemích právě na Červeném Hrádku. Zřejmě ve zdejších lesích byla nalezena a ve zdejším zahradnictví pěstována světoznámá, byť vzácně pěstovaná odrůda smrku ztepilého s poněkud nepravidelnou korunou a s druhotnými větévkami záclonovitě převislými (Picea abies `Rothenhausii`). Druhá etapa budování krajinářského parku probíhala v letech 1809-1863. Vývoj krajinářského parku v Červeném Hrádku byl v podstatě uzavřen roku 1914. Další úpravy již neměly významný vliv či se jedná o degradace původního záměru. Krajinářská etapa uzavřená roku 1914 tak představuje nejpodstatnější, převažující úpravu, poslední cennou etapu vývoje parku. Jedná se v rámci ústeckého kraje o velmi významnou památku zahradního umění (dříve památka I. kategorie). Významná je též svým rozsahem a raným vznikem krajinářského parku. Dokládá čilé styky zdejšího panstva se západní Evropou a s tehdy novými směry v sadovnické tvorbě.