kostel sv. Jana Křtitele

Kostel sv. Jana Křtitele se nachází na mírném svahu kopce Sakrovce, zhruba ve středu obce Staré Vsi nad Ondřejnicí, severně od areálu zámku. Jihozápadně od kostela byla vystavěna budova fary, která s ním tvoří hodnotný architektonický i urbanistický komplex. Kostel sv. Jana Křtitele byl zbudován na místě staršího dřevěného kostela nákladem tehdejšího majitele panství Ctibora staršího Syrakovského. Stavba probíhala v letech 1587–1589 a v roce 1591 kostel vysvětil olomoucký biskup Stanislav Pavlovský. Na výstavbě kostela v takzvaném přechodném stylu (kombinace gotického a renesančního slohu) nelze vyloučit účast italských řemeslníků. Kostel sv. Jana Křtitele je podélnou jednolodní orientovanou stavbou s pětibokým závěrem a předstupující kvadratickou věží v západním průčelí. Kostelní loď je završena sedlovou střechou, na východě s vyvýšeným štítem, krytou keramickou pálenou taškou; v hřebeni střechy je osazen sanktusník s makovicí a patriarším křížem. V ploše štítu, lemovaného po obvodu profilovanou římsou, jsou umístěna čtyři kruhová větrací okénka. Presbytář je završen sedlovou střechou v závěru zvalbenou, opět krytou, stejně jako vnější opěrné pilíře po obvodu kostela, keramickou pálenou taškou. Čtyřpatrovou kvadratickou kostelní věž završuje přilbová střecha s jehlancovým nástavcem ukončeným makovicí a křížem, krytá měděným plechem. Věž horizontálně člení kamenné kordonové římsy a nad zvonovým patrem římsa korunní. Přízemí věže bylo původně ze všech stran otevřeno hrotitými portály. V současnosti se do podvěží vstupuje pouze západním portálem, v němž jsou osazeny novější dřevěné dvoukřídlé rámové dveře s kováním. Nad kordonovou římsou přízemí, v ploše západního průčelí věže, je situována pískovcová deska z roku 1931 jako kopie zakládacího nápisu z roku 1589. Zvonové patro věže je prosvětleno hrotitými okenními otvory, v nichž jsou osazeny dřevěné žaluzie v barvě hnědé. Ostatní patra věže, vyjma hodinového, prosvětlují malá okénka s kamennými ostěními. V nárožích věže je přiznáno kamenné armování, stejně jako na opěrných pilířích lodi a presbytáře. K evangelijní straně presbytáře přiléhá sakristie, k epištolní straně lodi přístavba předsíně. Veškeré exteriérové vstupní otvory přístaveb po obvodu lodi a presbytáře kostela jsou pravoúhlé, včetně vstupu na točité schodiště věže, který vymezuje jednoduchý kamenný portál. Další kamenný portál s lištou se nachází na jižní straně kostela; v něm jsou osazeny dřevěné jednokřídlé rámové profilované dveře. Pultové střechy přístaveb jsou kryty měděným plechem. Fasády kostelní lodi a presbytáře horizontálně člení mírně předstupující sokl a profilovaná korunní římsa. Interiér kostela prosvětlují okenní otvory s půlkruhovými záklenky, lemované lištovými šambránami. Většina okenních dřevěných výplní, pojednaných v barvě hnědé, je členěna do kříže a příčlemi dále na 16 tabulek. Hladké fasády kostela jsou opatřeny bílým nátěrem. (text J. Koudelová, Ph.D., NPÚ, ú. o. p. v Ostravě, 2016)