kaple

Ranně barokní kaple sv. Kříže je umístěna v polygonální dvoupatrové věži přiléhající k východní části areálu při nároží severního a východního křídla. Přízemí věže vysunuté do ulice ve formě rizalitu tvoří kněžiště bývalé kaple sv. Kříže (presbytář). Na průčelní stěně je osazen relief Ukřižovaného a klečícího řeholníka (zřejmě dominikána) v rámci tvořeném perlovcem. Věž vrcholí jehlancovou střechou s lucernou, na korouhvičce s letopočtem 1761. Kaple je na úrovni ulice přístupná vstupem v přízemí věže. V patře je přístup do kaple umožněn z rohové místnosti severovýchodního křídla, vstupuje se segmentově zaklenutým vstupem, na bocích s otisky odstraněné konstrukce křídel dveří. Intimní prostor je zaklenut kopulí, stěna proti vstupu se vyznačuje okosenými rohy, ve kterých jsou niky s konchami. Proti vstupu je rovněž oltářní nika - klasická edikula s kompozitními sloupy a trojdílným architrávem. V nice nečitelné zbytky výmalby. Bohatá raně barokní štuková dekorace pokrývá stěny a klenbu. V kartuších patrně původně nápisy nebo výjevy. Druhé patro věže zaujímá podobný prostor přístupný z půdy, avšak bez dekorace, ve stropě s otvorem průlezu do 3. podlaží, kde byla umístěna zvonice.