fara

Fara se nachází jihozápadně od kostela sv. Jana Křtitele, s nímž vytváří hodnotný architektonický i urbanistický komplex. Zděná omítaná jednopatrová, částečně podsklepená farní budova byla vystavěna na obdélném půdoryse na místě starší dřevěné fary. Výstavba zděného objektu proběhla po opakovaných urgencích za staroveského faráře Ferdinanda Schuma, bývalého biskupského kaplana na Hukvaldech, někdy mezi léty 1795–1798. Inventář s podrobným popisem nové farní budovy byl zpracován Schumovým nástupcem farářem Antonínem Bössem v roce 1806. Západní průčelí fary je šestiosé; ve třetí ose od jihu se nachází vstup do objektu (z prostoru dvora), v němž jsou osazeny dvoukřídlé dřevěné rámové dveře v barvě hnědé. Ke vstupu vedou tři schodišťové stupně. Nad vstupem je situována novodobá konstrukce balkónu s kovovým zábradlím, na který se vstupuje balkónovými dveřmi v patře, shodně členěnými jako okenní výplně. Ze strany exteriéru jsou dveře pojaty v barvě hnědé, z interiéru v barvě bílé. Třetí okno od severu v přízemí je slepé. Okenní otvory jsou rámovány jednoduchými šambránami. Dvojitá dřevěná okna, členěná na 2 x 2 tabulky, jsou pojednána v barvě bílé. U oken se dochovaly svislé zapuštěné závěsy s kuželovitým zakončením. Vnější okenní křídla jsou ven otvíravá, vnitřní okenní křídla se otevírají dovnitř. Východní průčelí orientované do ulice Farní je opět šestiosé; ve třetí ose od jihu se rovněž nachází vstup do fary, v němž jsou osazeny dvoukřídlé dřevěné rámové dveře v barvě hnědé. Většina oken je řešena obdobně jako okna západního průčelí, pouze tři okna v severním úseku v přízemí jsou menší dvoudílná, bez lemování šambránami. Mezi třetí a čtvrtou osou byla proražena dvě malá větrací okénka. Jižní štítové průčelí je tříosé; okna v prostřední ose jsou pojata jako slepá. Severní štítové průčelí je dvouosé; východní okno v přízemí je opět slepé. Ostatní okna ve štítových průčelích odpovídají svým celkovým řešením popsaným oknům západního průčelí. Všechny fasády jsou horizontálně členěny mírně předsazeným soklem opatřeným hnědým nátěrem a profilovanou korunní římsou. Plochy fasád jsou pojednány v barvě světle béžové, šambrány a korunní římsa v barvě bílé. Fara je završena mansardovou střechou krytou dvoudrážkovou keramickou taškou. Západní a východní střešní rovina je ve spodní části mansardy prolomena čtyřmi sedlovými novodobými vikýři z důvodu zřízení půdní vestavby na začátku 21. století. Nad střechu vystupují dva komíny z cihelného zdiva opatřeného hnědočerveným nátěrem. Dispoziční řešení farní budovy zůstalo v zásadě zachováno. V místnostech v přízemí se uplatňují valená klenba s pětibokými lunetami, křížová klenba se štukovými žebry s růžicí uprostřed a také trámové stropy. Vstupní předsíň je plochostropá s nástupem na mladší dřevěné schodiště do patra. Místnosti v patře jsou již plochostropé s fabionovými římsami. Sklepní prostory jsou završeny klenbou. (text J. Koudelová, Ph.D., NPÚ, ú. o. p. v Ostravě, 2016)