energetická ústředna č. IV

Průmyslová hala na obdélném půdorysu, krytá segmentovou, částečně prosklenou střechou, z let 1911 - 14. Ocelová nosná konstrukce je vyplněna režným červeným zdivem s dekorativními prvky z bílých cihel. Podélné fasády jsou symetricky členěny dvěma jednoosými a jedním trojosým rizalitem mezi nimi. Jednoosé rizality jsou zakončeny půlkruhovými štíty, do nichž přesahuje kruhové okno. Střední rizality jsou kryté mansardovými střechami s půlkruhovými štíty nad severními okenními osami, do kterých přesahují průmyslová okna s půlkruhovými zakončeními. Štítové fasády mají štíty s půlkruhovým zakončením (konkávní a konvexní zvlnění), do štítů přesahují střední vysoká okna se segmentovým zakončením a dvě kruhová okna pod bočními konvexními štíty. Atiková římsa je naznačena nosnými konstrukčními ocelovými prvky a barevně odlišeným výplňovým zdivem. Okna jsou průmyslová, osazená v nosné ocelové konstrukci do subtilních dřevěných rámů. Budova stojí na poměrně vysokém omítaném soklu, zpevněném sešikmenými pilíři a kryjícím patro základů strojů. Omítka je členěna geometrickými prvky a odstupňována. Hlavní vstup do objektu je ve středním rizalitu východní fasády, umožňuje jej venkovní schodiště. Při severním rohu východní fasády jsou prolomena vysoká dvoukřídlá ocelová vrata. Ocelová nosná konstrukce je zesílena několika svislými příhradovými prvky. Halový vnitřní prostor je upraven, původní účel – umístění a provoz plynových dmychadel dnes připomíná velín při severní štítové stěně a otvory (opatřené zábradlím) po základech dmychadel. Podlaha je opatřena betonovým potěrem, původní dvoubarevná dlažba se nedochovala. Otevřená ocelová konstrukce střechy je tvořena segmentově tvarovanými příhradovými příčnými prvky. Části střechy mezi rizality jsou proskleny, hřebenový světlík byl odstraněn. Ústředna je po částech opravována (v r. 2008 výměna oken a opravy nosné ocelové konstrukce v jižní části, oprava střechy).