činžovní dům tzv. Jubilejní kolonie

Jubilejní kolonie v Hrabůvce byla vystavěna jako obytný celek pro soukromý penzijní fond úředníků Vítkovického horního a hutního těžířstva u příležitosti 100. výročí založení Vítkovických železáren. Projekt vytvořil architekt Arnošt Korner z Moravské Ostravy. Inspiroval se sociální výstavbou v rámci tzv. Rudé Vídně. Kolonie je příkladem architektury s prvky a motivy expresionismu a dekorativismu. V průběhu přestavby a rekonstrukce, provedené podle návrhu Ing. arch. Pavla Sedleckého, byly modernizovány inženýrské sítě, vyměněny původní dveře a okna a provedena půdní vestavba. Jednopatrový, částečně podsklepený obytný dům v řadové zástavbě z betonu, tvárnicového a cihlového omítaného zdiva na dvakrát zalomeném půdorysu a se sedlovou zvalbenou střechou, nyní krytou beternitovými šablonami. Vstupní šestiosé průčelí se zalomuje ve tvaru L v poměru jedné ku pěti osám. Boční osu napravo od vstupu tvoří obdélná, dvojkřídlá, desetitabulková okna. Vstup s valeným záklenkem a s dřevěnými rámovými dveřmi v západní frontě domu u vnitřního nároží vložen v obdélné vpadlině a lemován profilovaným okoseným ostěním. Nad ním obdélné okno na průběžné podokenní římse s trojúhelníkovým frontonem. Nad frontonem je prolomeno kruhové okno s vertikálním příčníkem. Osu schodišťové partie hlavního průčelí završuje obdélný štítový nástavec s profilovanou římsou, ukončený atikou s motivy postranních akroterionů. Vstupní osu uvozují po stranách čtvercová jednokřídlá větrací okénka v obdélných horizontálních vpadlinách. Levá část východní fronty se otevírá do ulice dvěma osami s obdélnými, dvojkřídlými, desetitabulkovými okny s větračkami v profilovaných šambránách. Horizontálně průčelí je členěno soklem, průběžnou parapetní a nadokenní římsou přízemí, dělenými parapetními římsami oken I. patra a profilovanou korunní římsou. Jižní dvorní fronta otevřena dvěma osami s čtvercovými, šestikřídlými, patnáctitabulkovými okny, v přízemí v profilovaných šambránách a s parapetními římsami, doplněnými po stranách konzolkami. V I. patře okna v šambránách a s parapetními římsami bez konzolek. Východní fronta dvorního průčelí prolomena šesti osami s různými typy oken: dvě osy z malých mírně obdélných větracích okének, tři osy z obdélných, dvojkřídlých, desetitabulkových oken a jedna osa při domu čp. 302 z čtvercových, tříkřídlých, patnáctitabulkových oken. Třetí osa od jihovýchodního nároží v přízemí prolomena obdélným vstupem do schodišťové části domu s novodobými dveřmi. Ke vchodu vede železobetonové schodiště s povrchem z umělého kamene a se zděnou poprsní. Okna jsou lemována profilovanými šambránami s parapetními římsami. I tato fasáda je horizontálně členěna jednou odstupněným soklem, dělenými parapetními římsami a profilovanou korunní římsou. Fasády jsou hladké. Dřevěné repliky oken a dveří naznačují členění původních výplní. Dispozice domu je dvojtraktová, místnosti plochostropé, samonosné železobetonové schodiště je dvojramenné a stupně, dlažby chodeb i mezaninů jsou z betonu s povrchem z umělého kamene. Dům má dvojtraktové uspořádání. V každém podlaží měl původně po dvou bytech 2+1, v současnosti obytný prostor rozšířen o byt v podkroví. Vestavba se projevila nově proraženými střešními okny.