fara

Fara je volně stojícím, jednopatrovým, zděným, jen z části již omítaným objektem, založeným na obdélném půdorysu, s barokním dřevěným krovem s ležatou stolicí a mansardovou střechou, krytou dřevěným šindelem v 80. letech 20. stol. Dispozičně se jedná o trojtakt, s pohodlným schodištěm, situovaným ve středním traktu. Jižní - hlavní vstupní průčelí je tříosé, střední okenní osa je v patře sdružená. Horizontálně je fasáda členěná patrovou římsou, jejíž poloha je čitelná po obvodě fasády ve zdivu a její profilace je patrná pouze ve střední části, kde je prolomená a přepsaná stlačeným obloukem s klenákem nad vstupním portálem. Zde je rovněž patrné i její zakrytí pálenými taškami - bobrovkami. Korunní římsa je fabiónová, rovněž je její profilace čitelná, ale je také již značně destruovaná. Omítky jsou zachovány na této fasádě pouze v horní části patra cca z 25% této plochy. Na této fasádě jsou dva typy oken. Okna jsou zde obdélná, dvojitá, dřevěná, vnější osazená do líce fasády, ven otvíravá (pouze v patře), vnitřní otvíravá dovnitř, dělená jsou v jedné třetině od shora poutcem na dvě dvoukřídlá okna. Liší se pouze v členění křídel a počtu tabulek. V přízemí jsou osazena okna dovnitř otvíravá (mříže), jejichž horní i dolní část je dvoukřídlá, pole s křídly členěnými příčlí vždy do dvou tabulí, jedná se tedy o okna členěná do 8 ks tabulek. Ostatní okna v patře - horní i dolní část je dvoukřídlá, křídla již nejsou dále členěna příčlí, jedná se tedy o okna členěná pouze do 4 ks tabulí skla. Okna jsou lemována šambránami s pásky, provedenými ve štuku a zvýrazněna podokenními, parapetními, kamennými římsami. V přízemí jsou před okny osazeny kované mříže. Vstupní pravoúhlý portál, situovaný ve střední ose, je přístupný po kamenném předsazeném schodišti. Lemován je pískovcovým ostěním s nárožními uchy, nad ním je v nadsvětlíku osazeno kasulové okno s jednoduchým zasklením. Obdélný dveřní otvor je vyplněný dvoukřídlými, dřevěnými, kazetovými dveřmi. Boční průčelí jsou dvouosá. Západní průčelí (v přízemí) bylo historicky rozšířeno o hmotu čtvercového půdorysu, zastřešenou valbou, takže zde jsou zachovány pouze dvě osy. Střední osu vyplňuje malý okenní otvor v patře i pod ním v přízemí. Zde jsou zachovány pouze původní obdélné okenní rámy. Levá vnější okenní výplň patra je již historicky měněná. Okno bylo zjednodušeno a zaměněno za dvoukřídlé, ale členěné do 8 ks tabulek. Zbylá dvě okna jsou obdélná, dvojitá, dřevěná, vnější osazená do líce fasády, ven otvíravá, vnitřní otvíravá dovnitř, dělená v jedné třetině od shora poutcem na dvě dvoukřídlá okna, na horní dvoukřídlé pole s křídly členěnými příčlí do dvou tabulí a na spodní pole dvoukřídlé s křídly členěnými příčlemi do třech tabulí (tzn. okna 10-ti tabulková). U těchto oken jsou patrné i krycí lišty deštění. Mezi okna přízemí jsou osazeny kované mříže. Východní průčelí má okna v patře zachována, členěna rovněž do 10-ti tabulek jako západní štít. Členění oken je stejné jako ve vstupním průčelí do 8 ks tabulek. V přízemí jsou okna chráněna předsazenou kovanou mříží. Severní průčelí je tříosé, okna jsou zde obdélná, dvojitá, dřevěná, vnější osazená do líce fasády, ven otvíravá, vnitřní otvíravá dovnitř, dělená v jedné třetině od shora poutcem na dvě dvoukřídlá okna – okno v přízemí, v 1. ose zprava (zde se dochovala pouze vnější horní křídla). Ve dvou zbylých osách přízemí je dochováno členění oken do tvaru písmene „T“ - na horní jednokřídlé pole a v dolní části dvoukřídlé, kde křídla již nejsou dále členěna příčlí, jedná se tedy o okna členěná pouze do 3 ks tabulí skla. Mezi okna přízemí jsou rovněž osazeny kované mříže. Okna v patře jsou obdélná, dvojitá, dřevěná, vnější osazená do líce fasády, ven otvíravá, vnitřní otvíravá dovnitř, dělená v jedné třetině od shora poutcem na dvě dvoukřídlá okna, zde jsou již členěna jednotně - na horní dvoukřídlé pole s křídly členěnými příčlí do dvou tabulí a na spodní pole dvoukřídlé s křídly členěnými příčlemi do třech tabulí (tzn. okna 10-ti tabulková). Všechna okna jsou opatřena parapetními kamennými římsami a jsou kotvena do konstrukce zdiva lavičníky. Nátěry oken jsou provedeny v několika odstínech (tmavě hnědá, bílá, světle šedomodrá i tmavěmodrá – v interiéru).