venkovská usedlost

Součást kulturní památky tvoří: - hlavní obytná budova (v havarijním stavu) - brána (zanikla) - přízemní domek (v havarijním stavu) Nemovitost v prostředí KP: dvorní budova, sklepní prostory (zasahují pravděpodobně i mimo pozemek parc. č. 46.) Počátky souboru staveb čp. 71 sahají pravděpodobně do 20. let 19. století. Nejstarší část tvoří obytná budova (krov zhotoven ze smrků pokácených v l. 1823-1824). V první stavební etapě mají svůj původ pravděpodobně také sklepní prostory a brána. Z další stavební fáze pochází přízemní domek při ulici, jehož výstavbu lze zařadit do doby kolem r. 1880. Objekt částečně využil starší konstrukci původní klasicistní ohradní zdi při ulici. Rovněž dochovaná dlažba odpovídá vzniku kolem r. 1880. Nejmladší stavbou areálu je patrový jižní dvorní objekt, postavený patrně po r. 1900. Podrobnějčí popis viz doplňkový list. Hlavní obytná budova - nachází se v západní části pozemku. V současné době je v torzálním stavu. Dochovala se většina svislých konstrukcí. Zdivo je z neotesaných opukových kamenů. Většina vodorovných konstrukcí (s výjimkou několika trámů a části konstrukce krovu) zanikla, dosud jsou ale po nich relativně dobře patrné stopy. Hlavní uliční průčelí je dvouosé, ve štítu mezi okny je umístěna nika. K západní straně objektu přiléhá sousední dům čp. 118, který konstrukčně úzce souvisí s čp. 71, neboť využívají společnou dělící zeď. Dvorní východní průčelí je v patře tříosé, v přízemí je větší počet otvorů. Jižní průčelí je ve vyšších partiích částečně zříceno. Z vnitřní dispozice je zachována jedna příčná dělící zeď oddělující jižní místnost. Druhá zeď, oddělující severní místnost, zanikla. Původně se jednalo o patrový objekt se sedlovou zvalbenou střechou. Vnitřní dispozice byla trojdílná. Přízemí obsahovalo střední prostor se schodištěm a úzkým pasem vyčleněnou černou kuchyní. Severní světnice byla zaklenuta plackovou klenbou. Tato místnost dříve sloužila jako krám, původně se vstupem z ulice (vstup později změněn na okno). Jižní světnice byla rovněž zaklenuta plackovou klenbou. Plochostropé patro v zásadě opakovalo dispozici přízemí. Přízemní domek - je situován při ulici, východně od brány. V současné době v torzálním stavu. Zůstávají zachovány obvodové zdi a pozůstatky podlah (barevné keramické dlaždice). Původně se jednalo o přízemní stavení se sedlovou střechou a dvouosým uličním průčelím. Vnitřní dispozice byla dvoudílná. Západní místnost sloužila jako kuchyně, východní místnost byla obytná. Brána - s dřevěnými vraty navazovala na dům při severovýchodním nároží. Vlastní polokruhově ukončený vstup lemovala archivolta. Poškozená brána zanikla asi v roce 2004 v souvislosti s odklízením sutě a terénu ze dvora.