hlavní obytná budova

Hlavní obytná budova se nachází v západní části pozemku. V současné době je v torzálním stavu. Dochovala se většina svislých konstrukcí. Zdivo je z neotesaných opukových kamenů. Většina vodorovných konstrukcí (s výjimkou několika trámů a části konstrukce krovu) zanikla, dosud jsou ale po nich relativně dobře patrné stopy. Hlavní uliční průčelí je dvouosé, ve štítu mezi okny je umístěna nika. K západní straně objektu přiléhá sousední dům čp. 118, který konstrukčně úzce souvisí s čp. 71, neboť využívají společnou dělící zeď. Dvorní východní průčelí je v patře tříosé, v přízemí je větší počet otvorů. Jižní průčelí je ve vyšších partiích částečně zříceno. Z vnitřní dispozice je zachována jedna příčná dělící zeď oddělující jižní místnost. Druhá zeď, oddělující severní místnost, zanikla. Původně se jednalo o patrový objekt se sedlovou zvalbenou střechou. Vnitřní dispozice byla trojdílná. Přízemí obsahovalo střední prostor se schodištěm a úzkým pasem vyčleněnou černou kuchyní. Severní světnice byla zaklenuta plackovou klenbou. Tato místnost dříve sloužila jako krám, původně se vstupem z ulice (vstup později změněn na okno). Jižní světnice byla rovněž zaklenuta plackovou klenbou. Plochostropé patro v zásadě opakovalo dispozici přízemí.