pomník dvou rudoarmějců

V nové části hřbitova u jižní hřbitovní zdi zhruba uprostřed je mezi dvěma tůjemi umístěn hrob rudoarmějců. Jeho obvod je tvořen pískovcovými hranolovými obrubníky v délce 400 cm, výšky 50 cm od země. V pozadí jsou ve stejné délce od hřbitovní zdi osazeny čtvercové pískovcové desky, před které je centrálně představena plochá pískovcová stéla lichoběžníkového tvaru s užší základnou dole. Stéla je posazena na soklu 160 cm širokém, na němž je dedikační nápis. Stéla je vysoká 200 cm, takže polovinou své výšky přesahuje hřbitovní zeď. Na ní je v nízkém reliéfu výtvarný motiv představující vojína Rudé armády s českou holčičkou v náručí. Figura vojáka je znázorněna v pohybu, levá noha vykročena vpřed, postava kráčí vpravo. Vojín je oblečen v rubášce, na hlavě má čapku- lodičku, vzad sčesané vlasy. Na nohou má oblečeny holínky, do nich vsoukané kalhoty. Přes levé rameno přechází řemen samopalu, jehož konec hlavně je vysunut za zády. Rubašku má přepásanou širokým řemenem s přezkou. Holčička, kterou drží v náručí, mu spočívá na levé paži. Kytice květin, kterou dívenka podává, je přidržována vojákovou pravou rukou. Holčička má dlouhé vlasy, oblečena do šatů s krátkými rukávy a je bosa. Je k vojákovi částečně přitulena a hledí mu do tváře. Rudoarmějec je vyloženě slovanský typ mladého muže v životní velikosti s radostným a mírně udiveným výrazem v obličeji. Před tímto reliéfem jsou položeny pískovcové hranoly. Na zemi je umístěna pěticípá hvězda, natřená červenou barvou.