Hainova vila

- vila, zahrada, garáž Vila leteckého ing. M. Haina, spoluzakladatele továrny Avia. Navržena Ladislavem Žákem na svažitém pozemku na okraji vilové čtvrti. Patrová vila obdélného půdorysu s předsunutou terasou a balkonem; její dispoziční typ navazuje na architektův projekt pro Babu. Hlavní průčelí je obráceno na jih, fasáda je pročleněna pásovými okny pro maximální osvětlení. Větší část přízemí zabírá společenská místnost, zahrnující hovornu, sedací kout a jídelnu a dále chodba s příslušenstvím. Z chodby stoupá schodiště do patra s malými ložnicemi a pracovnou. Z krajní ložnice se skrze posuvný závěs vstupuje na vysutou terasu, která kryje spodní verandu, z níž je možno vstoupit jednak do zahrady a také skrze zimní zahradu do jídelny. Plochá střecha vily nese kapitánský (lodní) můstek, který si nechal stavebník postavit pro pozorování nedalekého letiště ve Kbelích. Nedílnou součástí architektonického výrazu vily a jejího odpočinkového chatakteru je i zahrada na svažitém terénu, osazená převážně jehličnany. V rohu pozemku při ulici stojí malá funkcionalistická garáž, postavená současně s vilou, která je rovněž předmětem památkové ochrany.