kostel Stětí sv. Jana Křtitele

Kostel se nachází na předměstí zvaném Špitální (Dolní) nedaleko řeky Ohře jihovýchodním směrem od Žatecké brány. Objekt obdélného půdorysu s užším obdélným presbytářem se střechou, která je na západě ukončena valbou a na východě zděným barokním štítem. Krytá je pálenou krytinou. Nad presbytářem se zdvihá polygonální vížka s lucernou a bání. Od jeho jihovýchodního nároží k severozápadnímu probíhá ohradní zeď z lomového zdiva. Všechna průčelí jsou obíhána lisénovými rámy, ve kterých jsou prolomena okna. V severním a jižním průčelí lodi po dvou, v presbytáři po jednom. Okno v severní stěně presbytáře je slepé. Okna jsou obdélná s polokruhovým odsazeným záklenkem, lemovaná stuhovými šambránami s uchy. Východní průčelí je slepé bez otvorů ukončené s obdélným štítem, s tympanonem a volutovými křídly. Štít je členěn pilastry s čabrakovými hlavicemi, na které navazuje zalomení římsy. Uprostřed štítu je nika lemována šambránou, v níž je umístěna socha sv. Jana Křtitele. Západní průčelí je v přízemí prolomeno vstupním kamenným portálem s uchy a vrcholovým klenákem. Otvor vyplňují dvoukřídlé rámové dveře s třemi čtvercovými náplně-mi v každém křídle, ty jsou od sebe odděleny tordovanými příčlemi. Nad vstupem je segmentově zaklenutá nika, ve které je eliptické okno.