Santa Casa

Hranolová Loretánská kaple má plochou střechu lemovanou atikou s nepravou balustrádou. Fasády, schematicky napodobujíc italský vzor, člení vysoké pilastrové řády s korintskými hlavicemi, mezi nimiž je umístěno šest figurálních reliéfů a sochy v nikách. Náměty reliéfů ze života Panny Marie jsou řazeny chronologicky: na severní straně (proti vstupu) je to Narození P. Marie a Zasnoubení P. Marie; na jižní straně - Klanění pastýřů a Klanění sv. Tří králů narozenému Ježíši; na východní straně (směrem ke kapli sv. Martina) Smrt P. Marie a Zázračné přenesení Svaté chýše z Nazareta do Evropy. Západní strana s předsazeným venkovním oltářem a jediným oknem je ve střední části hladká (na italském vzoru je zde vyobrazeno Zvěstování P. Marii). Sochy v dolních nikách zobrazují starozákonní proroky a v horních nikách věštkyně (Sibyly), které předpověděly narození Ježíše a P. Marie. Do kaple vede čtveřice bočních vstupů rámovaných supraportami s frontony a soškami andílků. Dva protějškové vstupy v západní části vedou do prostoru pro poutníky, vstup na jihovýchodě vede za oltář a severovýchodní do prostoru mezi dvojitými stěnami. Interiér klenutý valenou klenbou je ve východní části za oltářní menzou oddělen dřevěnou mříží, za kterou bývala vystavena soška Černé Madony, vytvořená podle tradice sv. Lukášem. Stěny zdobí fresky s mariánskými výjevy na nepravidelných úsecích omítek.