venkovský dům

Materiál: dřevěný roubený, až pod okna předsazená zídka, nabílena s osazením podokenní římsy. Dispozice: štítová orientace, jednotný dům. Typ: dům severovýchodních Čech, roubený, přízemní, patrně komorově chlévního typu. Vnější popis: střecha sedlová, krytina - na obytné části + chlévní hliníkový plech bez nátěru, na části, která kryje stodolu došky. Roubení - trámy natřené na zeleno, olíčení spár bílé, podezdívka - červené pískovcové kvádry, zápraží - pískovcové. Dveře zleva od lomenice vstupní: jednokřídlé, dřevěné, s obdélníkovou profilací (5 obdélníků) v horních dvou skleněná výplň, kolem dřevěné ostění. Jedny dveře jednokřídlé, dřevěné s vnitřní profilací. Zprava od štítového průčelí v nověji přistavené besídce s jednokřídlými dveřmi v původní obvodové stěně jedny dveře dřevěné, jednokřídlé se skleněnou výplní v horní části. Okna - v průčelní stěně tři okna dvoukřídlá s jednou vodorovnou příčkou, podokenní dřevěnou profilovanou římsou, dřevěným ostěním. Zleva od štítového průčelí - tři okna jako ve štítovém průčelí, jedno malé okénko s bedněním (okenice) a dřevěným ostěním na panty, s podokenní profilovanou římsou. Zprava od štítového průčelí - jedno okno jako v průčelí, jedno trojdílné bez příček a těsně nad ním umístěno ještě jedno obdélníkové na šířku s jednou svislou příčkou, v části vyzděné ze škvárových tvárnic jedno malé okénko, ve vyzděné nabílené části domku dvě okna dvoukřídlá s jednou vodorovnou příčkou. Ve chlévech (vyzděné z pískovcových kvádrů) původní dvě malá okénka s pískovcovým ostěním. Průčelní štít (lomenice): umístěn záklop, natřen na hnědo. Kabřincový jehlanec plechový. Rozdělena do čtyř pásem. První pásmo (horní) do čtyř polí, oddělených od sebe širšími pilastry s geometrizující výplní a při okrajích pilastrů obloučkovou lištou. Ve dvou středových polích po jednom průduchu, květinovitě vyřezávaném. Ve středových polích klasovité deštění, při okrajích svislé deštění. Profilované podřímsí. Druhé pásmo: do čtyř polí - od sebe oddělených jako v prvním pásmu, klasovité deštění. Profilované vlnovkovité podřímsí. Třetí pásmo: do šesti polí - od sebe oddělena širšími pilastry s řezanou geometrizující výplní a při okrajích pilastrů vlnovkovitá lišta. Ve dvou středových polích větší obdélníková okénka (2) s dřevěným bedněním kolem, svislé deštění. Ve dvou zbývajících polích při okrajích klasovité deštění. Podřímsí vlnovkovitě profilované. Čtvrté pásmo: rozděleno do osmi polí, která jsou od sebe oddělena opět svislými širšími pilastry s řezanou geometrizující výplní (střídá se velké X a dvě vodorovné čáry) kolem se svislou vlnovkovitě profilovanou římsou. V polích klasovité deštění. Podřímsí. Zadní štít - svislé bednění s olištováním. V ose napojena přímo na objekt stodola s vraty, svisle bedněná. Chlévy jsou před stodolou vyzděny pískovcem. Kolem částečně laťkový plot, před štítem zahrádka oplocena drátěným plotem a cementovými sloupky. Mostek nad potokem odděluje pozemek od silnice.