venkovský dům

Oplocen pozemek s loukou, příslušející k objektu s rýglemi. U objektu studna s pumpou, před štítem zahrádka s laťkovým plotem. Materiál - dřevěný roubený se zpevněním stěnovými kleštinami (objekt celý roubený i s hospodářskou částí). Dispozice: štítová orientace, jednotný, přízemní. Typ: dům severovýchodních Čech, přízemní, roubený. Vnější popis: střecha sedlová, krytina šindel, roubení - trámy natřené hnědočerveně s olíčením spár bíle, podezdívka pískovcová, zápraží z pískovce, částečně zakryto bedněným přístěnkem. Dveře - vstupní dřevěné jednokřídlé s dřevěným ostěním se zářezy, do přístěnku dveře dřevěné jednokřídlé bedněné, do hospodářské části dřevěné bedněné dveře s dřevěným ostěním. Na zadní okapové stěně také přístěnek s bedněnými jednokřídlými dveřmi. Okna - v průčelní štítové stěně v přízemí tři okna dvoukřídlá s dřevěnou podokenní profilovanou římsou a kolem oken s profilovaným dřevěným bedněním, ve vstupní stěně (zprava od štít.) dvě shodná jako ve štítové stěně, na protější okapové stěně jedno okno jako v průčelí štít, dále dvě táž okna + jedno v přístěnku. V hospodářské části pak jedno nízké malé větrací v roubení, nyní zasklené. Štít (lomenice) průčelní: pro zchátralost podepřena třemi sloupy tzv. české podstavky - nově, šindelový kabřinec, do tří pásem: horní se skládá ze čtyř polí, ve dvou prostředních po jednom čtvercovém okénku, odděl třemi vějířovanými lištami, klasovité deštění. Podřímsí profilované, střední část: dvě obdélníková okénka beze skel s olišťováním, svislé deštění. Profilované podřímsí. Dolní pásmo: ze čtyř polí - odděl. svislými trojitými vějířovanými lištami od sebe, klasovité deštění. Zadní: celkem osm řad krytých svisle šindelem.