venkovský dům

Objekt se nachází v zástavbě při komunikaci. Materiálem stavby roubené dřevo se stěnovými kleštinami ve štítové straně a po okapových stranách. V jedné ose obytná část s částí hospodářskou a stodolou, zprava zboku od štítu kolmo na osu vystavěná obytná místnost (přístěnek). Typ domu: dům severovýchodních Čech, místní dobová varianta krkonošského domu, roubený, přízemní. Střecha objektu sedlová, konstrukce dvojitá stolice stojatá, krytinou plechové plotny natřené barvou, komín původní, z pískovcových kvádrů, hlavice komína je zakončena trojdílnou klenbičkou. Roubení objektu s nátěrem hnědé barvy a s bílým spárováním (mazanina), podezdívka vyrovnávající svažitost terénu z lámaného kamene s bílým nátěrem. Zápraží (zárobeň) z pískovcových plochých desek. Dveře vstupní do objektu původní, jednodílné, dřevěné. Okna ve štítové straně ve 2 ks, z boku od štítu zleva 1 - 2 dřevěná, dvoukřídlá, rozdělená celkem do čtyř tabulek, bedněné orámování zdobené vykrajováním, podokenní římsa dřevěná, profilovaná. Lomenice štítu od shora s jednoduchým kabřincem, dva pásy - horní složen ze tří polí, uprostřed svislé deštění a mezi ním dvě okna rozčleněna do čtyř polí s volutovým okřídlím, zasklena. Po stranách šikmé deštění. U přístěnku menší lomenice ze dvou pásů, horní klasovité deštění o 2 polích, dolní pole se svislým deštěním a mezi ním dvě menší okna jednoduchá, obdélníková se skleněnou výplní, v dolní části roubení 2 okenní osy stejné jako u štítové strany. Od štítu zleva jedno okno, taktéž okno zprava. Použití stěnových kleštin. Z pravé strany je přistavěna menší zděná část s dveřmi na zahradu (novotvar). Stodola přistavěna k venkovskému domu, bedněná svisle, včetně zadního štítu. Ve štítu jedno malé obdélníkové okénko. Plot před štítovým průčelím se zahrádkou, latě profilované, tyčkové, pole jsou osazena v ozdobných cementových sloupcích, u objektu větší zahrada, oplocena drátěným pletivem.