venkovský dům

Roubený objekt se nachází v ulici Jana Amose Komenského po levé straně u komunikace ve směru k Rýchorskému náměstí. Chalupa vystavěna souběžně s komunikací, obdélného půdorysu s průchozí chodbou, orientovaná štítovým průčelím k jihozápadní straně. Nízká cihlová podezdívka vyrovnává svažitost terénu. Štítové průčelí předsazeno před obytnou roubenou světnici, o dvou polích, svisle bedněné s přelištováním spár. Vrchní pole se dvěma obdélnými vizíry ve štítě, spodní pole se dvěma obdélnými prosvětlovacími okénky obdélného tvaru v ozdobném orámování. Světnice v průčelí o třech okenních osách v plochém ozdobném orámování (novotvar), dělených do kříže. Roubené nosné stěny se širokou vymazávkou, nároží kryta svislými prkny. Okapová severovýchodní strana je čtyřosá, se vstupem od komunikace dvoukřídlými kazetovými dveřmi (zdobenými růžicemi) s nadsvětlíkem. Zadní trakt okapové severovýchodní strany se sdruženými okny. Zadní štítové průčelí o jednom poli, se dvěma obdélnými okénky (obdoba oken průčelního štítu), nosná štítová zeď o dvou osách: zadní levý trakt vyzděn, pravý trakt s roubením a širokou vymazávkou. Objekt staticky zajištěn kleštinami. Střešní krokve s přesahem a tesařsky ozdobena profilací. Okapová jihovýchodní strana (do dvora) se vstupními dveřmi, přistavěným krytým zápražím a kůlnou k úschovně dřeva. Krov sedlové střechy s námětky. Ve střeše dvě cihlová komínová tělesa nad světnicí a komorou kryta kamennými plochými deskami. Krytinou střechy živičný šindel vínové barvy uchycený na bedněném krovu.