radnice

Radnice se nachází v severovýchodní frontě náměstí, uprostřed severního bloku. Terén stoupá od jihu k severu, hlavní průčelí je s niveletou vozovky rovnoběžné, s jejím stoupáním se vyrovnává v soklové partii a pomocí kolmé opěrné zídky, která mírní sklon dlážděné plochy před budovou. Budova oproti sousedním patrovým domům dominuje velkorysou výškou jednotlivých podlaží, svým druhým patrem a polygonální vížkou. Hlavní část objektu č. p. 14 je dvoupatrová, se sedlovou střechou završenou věžičkou, založená na mírně obdélném půdorysu. Svým hlavním průčelím se obrací k přilehlé komunikaci. Dům je podsklepen. Jednopatrové dvorní křídlo tvaru L má severní část pultovou a východní sedlovou s polovalbou. Dohromady zástavba parcely ze tří stran vytváří nevelký vnitřní dvorek. Radnice je zděná, s fasádami opatřenými hladkou omítkou. Barva průčelí je světle žlutookrová, aktivní prvky fasády jsou tmavší, pasivní světlejší. Hlavní sedlová střecha je krytá obdélnými plechovými šablonami z mědi, měděný plech kryje i vížku a dva symetricky osazené komíny za hřebenem. Severní část křídla je krytá vláknocementovými šablonami na koso v černé barvě. Východní část je opatřena plechovou krytinou z šablon s červeným nátěrem. Průčelí je horizontálně členěné průběžnou mezipatrovou římsou nad přízemím a v prvním i druhém patře průběžnými podokenními římsami. Svislé členění v nárožích a po stranách rizalitu zajišťují lizény zazubené ve smyslu armování. Fasáda má pět okenních os, z nichž prostřední tři jsou umístěny do středového rizalitu, který vrcholí trojúhelným štítem s půlkruhovým dvoukřídlým oknem. Otvory jsou zaklenuty půlkruhově, okenní výplně i průjezd jsou osazeny za vydutými šambránami. Průjezd je situován v ose rizalitu, osazen je novou trojdílnou dřevěnou výplní s proskleným pevným nadsvětlíkem. Vnitřní okenní výplně byly v poměrně dobrém technickém stavu, zachovalé včetně původního kování, byly nově repasovány. Vnější okenní výplně byly v obou patrech nahrazeny za nové, členěné do tří resp. čtyř tabulek u každého křídla a opatřené výklopným nadsvětlíkem s paprskovým členěním, dle vnitřních oken. Nad středním oknem patra se nachází vodorovně obdélný reliéf s vytesaným sluncem, čtyřmi písmeny, váhou, zkříženým mlátkem se želízkem a dvěma stylizovanými listy či květy. Jde většinou o motivy, které se objevují i v současném znaku města Výsluní.