sloup se sochou sv. Anny Samétřetí

Pískovcový sloup se sochou sv. Anny Samétřetí je umístěný na hranolovém podstavci, který stojí na trojstupňové kamenné základně vyrovnávající nerovnost terénu. Pata soklu má tvar přímé zvonovnice, zatímco korunní římsa je bohatě profilovaná výžlabky a na čelní straně doplněná dvěma nápisy oddělenými páskem: „GOTT DEM HERRN / MARI? DER REINEN“. Německý text dále pokračuje na čelní stěně podstavce: „IVNGFRAVEN VND DER / WERTHEN MVTTER / S.ANNA ZV EREN / HAT IOHANES GE / ORG RICHTER VND / SVSANA SEIN WEIB / ALHIER BVRCHER / VND MILLER DISE / STATVAM SEZEN / LASEN” 1. Další německý záznam: „HEINT DATO / DEN 19. M?N / ANNO 1695 / JAHRS” nalezneme na levé (východní) boční stěně a na pravém (západním) boku je vytesán mariánský monogram: „IESVS / MA / RIA / IOSEPH „. Zadní strana podstavce je tvarovaná diamantovou bosou. Na krycí desku postamentu dosedá štíhlý sloup s plastikou sv. Anny. Patka sloupu je profilována dvěma oblouny oddělenými výžlabkem, hladký dřík s mírnou entazí v horní části obíhají dva prstence a je ukončený abakusem v podobě čtvercové desky s profilovanými hranami. Socha světice je zobrazená v mírném kontrapostu s hlavou skloněnou k levému rameni, u její pokrčené pravé nohy stojí postava Panny Marie zobrazené jako děvčátko. Marie vzhlíží k sv. Anně, která ji vede za levou ruku. Nahý Ježíšek sedí na Anině levé paži a pravou rukou objímá Annu kolem krku, levou má pozdviženou v žehnajícím gestu. Sv. Anna je oblečená do splývavých volných šatů a vlasy má zakryté rouškou. 1 „K poctě Pána Boha, Marie, čisté Panny a ctěné matky Sv. Anny nechali tuto statui postavit Johann Georg Richter a Zuzana jeho manželka, zdejší měšťan a mlynář.”