venkovský dům

Volně stojící přízemní roubená chalupa situovaná severozápadně nedaleko náměstí u nové komunikace. Dispozičně komorový typ se dvěma komorami a dvěma světnicemi. Roubení na cihlovém omítnutém soklu hrubou omítkou. Exteriér: v nárožích s přečnívajícími zhlavími trámů. Vstupní boční průčelí, orientované zhruba k jihovýchodu, čtyřosé. V první a druhé ose od předního nároží dvě stejná dvojitá, čtyřkřídlá okna s poutcem v horní části. Každé křídlo zavěšeno na dvou závěsech. Okna zasazena v širokém dřevěném ostění ve vnitřní části s profilovanou vystouplou římsou. Ve třetí ose vstupní portál s dřevěným ostěním, vně i uvnitř zdobený jednoduchou profilovanou římsou. Dveře ve špaletě dřevěné dvoukřídlé s klapačkou tvořenou v dolní části stylizovaným toskánským pilastrem a v horní kanelovaným dříkem s chybějící hlavicí. Výplňové dveře s mosaznou klasicizující klikou rozdělené na šest vpadlých polí, střední větší obdélné, dolní a horní čtvercová. Současné dveře i s ostěním nepůvodní, část původního trámového ostění nižšího patrná vpravo ode dveří. Ve čtvrté ose bývalý krámec, vstup tvořen hladkým dřevěným mírně vystupujícím ostěním s vnitřním pravoúhlým odstupněním, zakončeným stlačeným obloukem ve vrcholu s klenákem. Ve špaletě dřevěné dvoukřídlé klasicistní dveře, dělené na čtyři obdélná pole, horní dvě prosklená nečleněná s drobnější podokenní římsou, pod ní segmentový vějířovitý motiv. Zevnitř vloženo novodobé obdélné okno. Nade dveřmi, oddělený širokou rovnou římsou světlík se segmentově zakončeným oknem, děleným na dvě části. Vně krámec uzavírají dvoukřídlé plné dveře obloukovitě zakončené, s kováním a zavěšené na čtyřech závěsech. Roubená konstrukce z osmi mohutných trámů. Přední průčelí čtyřosé s ostěními i okny stejnými jako u vstupního bočního průčelí. Čtvrtá osa posunuta až do nároží. Roubená konstrukce z osmi mohutných trámů. Zadní štítové průčelí plné bez os s nevhodnou dřevěnou elektroměrovou skříní. Roubená konstrukce z deseti trámů. Boční zadní průčelí ve třetině délky od štítového nároží obloženo prkny s lištami jako falešné roubení. Ke zbývající části délky průčelí přistavěna novodobá přízemní krytá dřevěná veranda v zadní části s malým dřevníkem. Veranda krytá na povrchu svisle bedněnými prkny s lištami čtyřosá s různými osami, nesymetricky rozmístěnými. Zhruba uprostřed stěny chalupy nad střechou verandy malé větrací okénko lemované úzkou lištou. Střecha mansardová valbová krytá eternitem kladeným nakoso, okapy a svody z pozinkovaného plechu. Přesah střechy doplněn mohutnou profilovanou dřevěnou římsou.