venkovský dům

Roubený, tzv. jednotný dům se nachází v Poděbradově ulici, ve směru na Radeč u místní komunikace po pravé straně. Průčelní štít domu orientován k JV, ke komunikaci. Stavba na nízké kamenné podezdívce vyrovnává svažitost terénu k potoku, situována ve zpevněném břehu od komunikace. Průčelní štít dvoupatrový, vrchní pole mírně předsazeno, ve vrcholu s kuklou, zakončen střešní hrotnicí. Vrchní pole štítu klasovitě bedněno, spodní pole se svislým bedněním, spáry přelištovány latěmi. Pole oddělena ozdobnými vodorovnými latěmi s výřezy, ve štítu větrací otvory. Světnice roubená, nároží zhlaví trámů sesazeno do tzv. zámků, okna světnice identická, v rovině roubení, dělena do kříže, osazena v dřevěných jednoduchých rámech s otevíratelnými okenními křídly. Okapová JZ strana s roubenou světnicí a okny, ke vstupním dveřím vede kamenný zpevněný chodník, zadní trakt vyzděný, v rovině okapové strany přistavěna menší stodůlka s vraty. Druhá okapová strana objektu od SV strany částečně roubená, s vyzděným přistavěným tělesem pece. Ve střeše uplatněna po stranách dvě dvojice střešních oken. Krov sedlové střechy s bedněním, krytinou lepenka v pásech.