restaurační objekt

Solitérní hmota (autor Ing. arch. Pavel Kupka (SÚRPMO) a kolektiv (Ing. arch. B. Blažek, Ing. arch. J. Hrdličková, Ing. arch. M. Lierová), Ing. arch. Karel Prager (Atelier 3 Projektového ústavu Výstavby hl. m. Prahy) – řešení interiéru)s kónicky se zužující horní částí, posazená na mohutných podnožích, v případě restaurační budovy nikoliv umožňujících průchod, ale svírajících kavárnu oddělenou od prostranství prosklenou stěnou. Půdorys objektu je obdélník se zkosenými rohy, konstrukčně se jedná o sedmipodlažní ocelový skelet. Materiály exteriéru představuje obklad nosných osmistranných pylonů tvořený žulovými deskami upravenými tryskáním a navazujícími na žulovou dlažbu prostranství, skleněný plášť budovy od 3. podlaží tvořený bronzově zbarvenými skleněnými plochami osazenými do tmavě eloxovaných profilů, v 1. a 2. podlaží je zasklení čiré, šikmou část fasády tvoří panelový plášť ocelohliníkové konstrukce s předsazenými hliníkovými lamelami, povrchová úprava hliníkových částí je provedena anodickou oxidací v odstínu světlý bronz. Jako u ostatních objektů dostavby Národního divadla spodní hrana nad přízemím vychází z výšky kordonové římsy historické budovy, horní úroveň zkosené střechy navazuje na výšku hlavní římsy historické budovy. Střecha tvořená zkosenou horní částí volně vychází ze stěn.